Ženy a lezení

„Je třeba lézt a ne mluvit“ Lenka Benešová (Hotejl 1/1974)

„Žena je zhoubou alpinismu“ (P.Preuss , 1912)


Věčné téma. Dívky a lezení. Lezkyně partnerky, lezkyně kamarádky, partnerky nelezkyně…

Ve 21 století už není možné a ani vhodné pokládat otázku, zda ženy a dívky patří do lezení...proces feminizace se pomalu ale jistě dovršuje a ženy lezou v míře obrovské a lezou skvěle. Existují speciální knihy a webové stránky o ženském lezení (např. http://www.womenclimbing.com), horolezecké srazy žen atd.


Dovolím si zde opět ocitovat několik textů z časopisu Hotejl, ve kterém byla problematika žen a horolezení řešena v několika číslech v letech 1974/1975.


Žena

„Téma ŽENA. Nebudeme zde řešit problematiku ve slově obsaženou v celé šíři (čímž nepochybně mnoho čtenářů zklameme), nás zajímá hlavně ona, pro ženu poměrně netypická, činnost, jakou je sápání se po kopcích a soužití s tlupou nepotrpící si příliš na jemné mravy. Horolezectví feminizace zatím ještě nehrozí, ale je skutečností, že pravděpodobnost výskytu něžného pohlaví v místech, jež bývala doménou mužů, se neustále zvětšuje. Proč tomu tak je? Nevíme. Nechce se nám věřit, že by se ženy vydávaly jen na lov stoprocentních mužů, to je snad příliš nepohodlný způsob.“


Patří žena k lezení? (V. Širl)

Lezení patří k těm sportům, u nichž záleží především na tom, jak kdo maká a pohlaví je až záležitostí druhou. Mám se za to, že tolik tisíc let po prvobytně pospolném řádu, by otázka – „Patří žena do horolezectví?“ – vůbec neměla být pokládána. Proč se potom neptat přímo – „Patří žena do života?“ S tím se nedá nic dělat, to je daný!. Pokud někdo prohlašuje – „Cholera s babami na droze!“ – legitimuje se jako sveřepé individuum, které patrně nemá ženy rád vůbec a nikde. Na droze, za pultem, v kuchyni, v posteli – v životě.“


Otázky

„Zodpovězení následujících všetečných otázek, určených hlavně lezoucím dámám (avšak i názory pánů bereme) aspoň částečně zaplní mezeru v horolezecké teorii a nakonec i ve společenských vědách.


Otázky( trochu upravené):

  1. Co ti na lezení nejvíce vadí?
  2. Proč lezení nenecháš?
  3. Jak se cítíš mezi lezci?
  4. Co říkáš polskému rčení: „Cholera s babami na droze!“?


No a zpět do roku 2010...

Vidíme, že v 80. letech se probírala hlavně otázka, zda žena vůbec do horolezení patří...zatímco dnešní lezci spíš řeší otázku, jak zkombinovat lezení s výběrem vhodné lezecké partnerky:-).Co si o tom myslíte, čtenářky? A čtenáři? Kolouchu? Je lepší lezecký pár či pár lezec-nelezkyně? Co je při lezení v páru nejdůležitější? Tolerance? Trpělivost? Lozíte raději s klukama či holkama?


Takže pište do komentářů vaše postřehy, ať nám ta zima rychleji ubíhá!


Připomeňme si některé historické okamžiky v ženském lezení:

1799 paní Parminterová stanula na vrcholu Mont Blanc (některé prameny uvádějí Marii Paradis v roce 1808)

1871 Paní Lucy Walker stanula jako první žena na Matterhornu. Jako čtvrtá stanula na Eigeru. Říká se, že během expedice žila na dietě z piškotových buchet a šampanském.

1880 Paní Brevoot vyměnila sukni při lezení za kalhoty

1908 Annie Peck dosáhla vrcholu Huascaranu v Peru, kde vztyčila vlajku „Právo žen volit“
Po vylezení na Matterhorn se ve věku 44 let stala zakládající členkou Amerického alpinistického klubu.


1970 Japonský ženský tým vylezl na Annapurnu III.


1970 Wanda Rutkiewicz vedla expedici na Gasherbrum 2, v té době nejvyšší neslezený vrchol.

1973 Bev Johnson a Sibylle Hechtel provedly první ženský přelez na El Capitain.


1975 Junko Tabai, vedoucí japonské ženské expedice, jako první žena stanula na vrcholu Mount Everestu.

1979 Lynn Hill vylezla 5.12c/d, v té době nejtěžší ženský přelez.

1983 Lynn Hill přelézá 5.13

1990 Lynn Hill se stává první ženou, která vylezla na RP 5.14. (5.13b ~ 8a, 5.14a ~ 8b+)

1992 Lynn Hill a první volný přelez v historii cesty The Nose na El Cap (čtyři dny lezení)

1993 Robyn Erbesfield vylezla na OS 5.13c a na RP cestu Silence 5.14a v Troubat

1994 Lynn Hill vylezla The Nose volně za jeden den.


1996 Na scéně se objevuje 15-letá Katie Brown. Ohromila svět vítězstvím na všech závodech, na kterých mohla nastoupit. V roku 1997 vylezla 5.13b/c na OS. V roku 1999 vylezla cestu obtížnosti 8b+ na Flash - Hidrofobia


1998 Lynn Hill přelezla jako první žena boulder Mighnight Lightning V8 http://www.youtube.com/watch?v=R8zg2n_OIuQ

1999 Katie Brown leze na OS Omaha Beach (5.13d) v Red Rocks.

2000 Beth Rodden společne s Tommy Caldwellem a první volný přelez cesty Lurking Fear (VI 5.13c) na El Capitana.


2000 Josune Bereziartu jako první žena vylezla na RP 8c+ . O pět let později jako první žena přelézá cestu 9a/a+ - Bimbaluna, RP v oblasti St. Loup ve Švýcarsku.

2001 Lisa Rands vylezla po 6 dnech boulder High Plains Drifter V11 (autor Chris Sharma, Buttermilks – California, na fotce v boulderu Mandala)

2002 Jacqueline Florine a první ženské sólo cesty The Nose (http://speedclimb.com, http://www.jacquelineflorine.com)


V roku 2006 Josune Bereziartu jako první žena přelezla cestu 8b+ na OS - Hidrofobia

Hidrofobia


2008 Rakušanka Barbara Zangerl přelezla boulder Pura vida, 8A+/B v Magic Wood.


Atd atd atd...


Použité zdroje:

www.climb.sk

www.womenclimbing.com

a další:-)

32 comments:

Anonymous said...

Asi budu první:-).Můj názor na ženy v lezení je již léta neměnný a stálý, aby taky ne při mém věku. Ženy v lezení považuji za bezodpadovou technologii,vždy ji někdo využije, pokud ji ten předchozí vyhodí. Z osobní zkušenosti se mi nejvíce líbí vztah lezec - nelezkyně či eventuelně naopak, ale tuto variantu nemohu objektivně posoudit. Ideální je, když má každý své koníčky, zájmy, známé...(něco málo může být i společné)a dokáží se spolu domluvit na základních nepodstatných věcech jako je fungování domácnosti, výchova dětí, dovolená apod.:-). Vlk

Anonymous said...

Vidím, že se naše diskuze zhmotnila :) jak jsem říkal, jestli leze medle tolik nezáleží, podstatné jsou jiné faktory zmíněné Vlkem. A musí být krásná, samozřejmě.
Jinak, Vlku, nic proti odpadové technologii, ale jak se v tomto liší lezení od života obecně?
Petricek

Anonymous said...

Jo a su zvědavej, kdy přispěchá Vilda s tabulkou... :)

Anonymous said...

tabulka bude zítra - Holstejn

Anonymous said...

Jasně, nemůžeme je zahltit tolika informacema hned po Novém roce,aby se nkterým nezadřely závity:-). Vlk

Anonymous said...

Petříčku, další důležitý poznatek, žena nemůže být zároveň krásná a inteligentní (nechť se na mě opačné pohlaví nezlobí), pokud by tomu tak bylo, pak to není ženská, ale chlap.
A další dobrou radou je, že krásné ženy máme pouze pro potěchu nikoliv pro praktický život, v něm jsou povětšinou nepoužitelné. Vlk

Mrnda said...

Suchý humor a konstatování vyzrálých zkušeností....není to ale jen trocha pesimismus nebo snad jistá rezignovanost plynoucí z mnoha sklamání v zivotě? Stále můžeme věřit a míti své ideály (Peťan třeba stále touží být horským s-vůdcem černovlásky a blondýnky najednou..neberme mu to potěšení doufat a věřit - co by mu pak v životě zbylo=).
Již nemůžeme přehlížet ženy v lezení a myšlenka ideálu lezeckého páru je značně rozšířená. Nikoli však potvrzená jako ideál. Těžko, ale soudit dle Vlka, který se doma příliš často neukáže...kdo ví jak, ale nějak mu to prochází...Předpokládám, že takto by to jinde fungovat asi příliš nemohlo.
Jak to vše dopadne a kde je ten "ideál" se asi ukáže až v budoucnu:)
A neuděláme tady z toho ňákou tabulku?=)

Pøk said...

wow, to je tema dne. viz lezba.net a prirucka k souziti s Kolouchem

Pøk said...

nojo, ono když máš děvče rád a chceš s ní trávit nějaký společný čas, na což jsou jaksi v našem věku ideální víkendy, tak ono se docela hodí, aby dívka měla k lezení nějaký vztah, bo jinak musíš buď omezit lezení (což je trvale neudržitelné a vlastně nemožné)nebo omezit čas s dívkou, což zase třeba nechceš, neboť jsi rád v její společnosti...takže z toho mi vychází, že moje děvče by lézt mělo...samozřejmě ne nutně tak intenzivně jak já..pak nastupuje nutnost kompromisu a třeba společné dovolené koncipovat tak, aby byli spokojeni oba - tzn. tzv. kombinovanou dovolenou, kdy nejen trávíte čas na skalách, ale podnikáte výlety do okolí, kde ukazujete, že nejste pouze lezecký zabedněnec, ale také milovník přírody a kulturních památek...
zakladem je proste tolerance a trpelivost vychazejici ze vzajemneho respektovani se a (kdyz se zadari)z lasky:-)

Mrnda said...

AMEN...

Anonymous said...

Já krásné a inteligentní znám. A to mám na obé dost vysoké nároky.
Petříček
P.S. Pozor, abychom nezaběhli do přílišných detailů, tahle debata je spíš do hospy, internet je svině! Radši tu tabulku :)

Mrnda said...

Ale ony neznají tebe ne?=)))) Rad si přečtu tabulku tvých vyvolených...

Pøk said...

Já bych si také dovolil s Vlkem nesouhlasit:-). Ja se stykam pouze s krasnyma a inteligentnima devcatama:-)

Anonymous said...

Petříčku, tak to já ne a to jsem na světě o nějaký ten pátek déle. Jinak Mrndo nemluví ze mě pesimizmus či něco podobného a doma mi to prochází celkem dobře, ale na to chlapci dojdete časem a pak si budete říkat, jóó to kdybych znal před dvaceti lety,to by bylo super...ale životní zkušenost je nepřenositelná. Doporučil bych něco jiného, nedávno byl na jiném blogu sociologický průzkum, na kterém je vidět že uchopujete věci ze špatné stránky, neboť já bych to rozebíral ze strany věd přírodních a to zejména chemie a až pochopíte, že všechny ty vaše stavy, nestavy.... jsou pouze a jen dílem chemických reakcí probíhajících ve vašem organizmu a je nesmysl je nazývat nějakými vznostnými nesmyslnými názvy jako je třeba slovo láska apod., které si lidé bohapustě vymysleli, tak si myslím, že získáte podobný náhled jako já:-). Vlk

Anonymous said...

souhlasím s petříčkem, znám dost krásných jak na těle, tak na duši!
vlku, vlku a není pjekné se občas i spálit? nebo mít nějaký ideál? člověk by se o dost ochudil! a de přeci i o zážitky,at je na co vzpomínat.
jinak jak v partnerství, tak pro samotné lezení je určitě nejdůležitější kompromis,ti lidé jen musí vědět, co, kdo, proč a tak chce!!
ava! asu

Anonymous said...

Přesně tak. Občas se spálit, zažít zklamání, strach, ale taky euforii z úspěchu či přežití, to je život. Stejný je to s lezením - bavilo by tě furt lízt italský 6a odjištěný po metru, namlouvaje si, že cokoli jinýho přináší jen nějaký adrenalin a endorfiny? Redukovat vše na chemii je typická inžinýrská krátkozrakost, Vlku.
Petricek

Anonymous said...

AŤ žijí přírodovědci!!!podruhé AMEN
LeOS

Anonymous said...

at zije leoš! amen
at zije leontýn! amen
at zije leonidas! amen
at zije leošák! amen
at zije helmut! amen
at zije lájoš! amen
at zije leOSák! amen
at zije pelikáně! amen
amen! asu

Anonymous said...

Ajajaj... Šmejdění po Krase mě připravilo o pohotovou reakci. Poku, estli nás tady chceš opíjet rohlíkem, tak pozor. Sem s tabulkou! Ovšem dieta typu piškotová buchétka zapíjená bublinkama, mmm... Jinak lezení s mařkou je příjemné, o tom není pochyb, jen to chce trochu soudnosti při výběru cesty. A hlavně se (na písku) nepředvádět... Willhem

Anonymous said...

Ha! Koukám, že se chystá tabulečka na Hopštej:-) A bedeme tam bodovat i úroveň obsluhy, jídel a pití u Pepka??? Willhem

Anonymous said...

To je právě ten generační rozdíl:-), za nějakou dobu zjistíte, že je to jak říká Petříček:jako lézt pořád dokola italský 6a odjištěný po metru, ale co bych vám povídal, na to musí přijít každý sám a jak říká klasik stačí ženská, co má 60 bodů, víc není potřeba:-)). Vlk

Mrnda said...

=))) ale Vlku.....

Anonymous said...

no pokud ta ženská bude mít 60 bodů v Hnusákovi, tak to bude pjekně vostrá (a dyž bude i pjekná vzhledem, tak luxus největší)!!! se nezdáš, ale nároky máš docela vysoké!
asu

Anonymous said...

Myslím, že v tom výčtu zlomových okamžiků v ženském lezení chybí rok kdy první cestu v krasu vylezla, všemi obdivovaná Dita. :-)
adam

Anonymous said...

jejda. Vlčí čumák zdá se býti studený. doufám teda, že zjištění "za nějakou dobu" bude za hodně dlouho. Nebo nikdy. Dyk je to pěkný henty ideály, nejistoty, představy a podobně.
Nebo tomu jenom nerozumím, jsem přecijen obyčajná romantyčka. Du na Frit vypustit trochu chemie, doufám, že už tam všici jste!
mára

Anonymous said...

Jinak piškotky a šampaňské vypadá na dobrou dietku. Asi ji navrhnu Šáře:)
A btw.: gde je Kolouch? Nebo nějaká baba...
m

Lucka said...

Já musím jednoznačně hlasovat za lezecký vztah. Jednak nemusím nosit lano, případně další matroš, stačí svačinka a roztomile se usmívat :) Navíc když nejsou borháky (viz. Návod na Koloucha) a cesta je nad mé schopnosti, drahý vždy rád ukáže svou převahu na skále ;-) O výhodách typu společného trávení času nemluvím. Když má člověk smůlu na zaměstnání a omezené množství dovolené, je určitě rád že nemusí předstírat zájem o kulturu a může to nasměrovat přímo do lezeckých destinací (atrakce poblíž nejsou na škodu, jinak si člověk musí o rest-dayi číst a to taky není ono).

Přesto strašně ráda lezu s holkama, protože je to prostě boží, hlavně na bouldru. Ale možná to není ani tak pohlavím jako spíš společnou úrovní lezeckých schopností (navzdory snaze Davida pořád ještě nepřebouldruju).

Ale uznávám že partnerské lezení má i svá úskalí, jak správně podotýká Mrnda na Lezbě. S trpělivostí a tolerancí nejdál dojdeš! Hlavně sledovat ty oči!!!
Představa ukrajování z lezeckého času ve prospěch nelezeckého partnera mi přijde o mnoho více frustrující.

Anonymous said...

Pěkně Poku pěkně, dobrej článeček a víc dobrých lezkyň")
S.

Anonymous said...

Vlku, Vlku, ty na ty svoje "životní zkušenosti" jednou chcípneš. Ale je fakt, žá já tolik "životních zkušeností" nemám, takže jsem asi předem diskvalifikován datem svého narození v diskusi s tebou... Naštěstí mě to nediskvalifikuje ve snaze dostat nějakou mladou krásnou a inteligentní lezkyni. A že je těch krásných a inteligentních a ještě k tomu počertech dobrých lezkyň na světě dost (viz článek). Šípkový Král

Anonymous said...

Že chcípnu je nezvratitelný fakt již více než 46 let a s tím jsem již dávno vyrovnán, nicméně jsem se za tu dobu naučil jednu podstatnou věc, kterou umí málokdo a to je to, že se pod své názory klidně podepíši, aby každý věděl o koho jde a nestydím se za své jméno, což se o tobě "Šípkový králi" nedá říci a je vidět, že jsi ještě nedorostl, ale můžeš doufat, že to třeba někdy přijde, i když u mnohým se to nepodaří ani do toho chcípnutí, jak píšeš:-). To, že potřebuješ dostat nějakou tu mladou, krásnou, je přece zcela normální a z hlediska přírodních zákonů zcela pochopitelné, neboť člověk je živočišný druh jako každý jiný, i když se lidstvo snaží ze sebe udělat cosi více. A pokud druh nechce vyhynout musí se přece rozmnožovat, nebo ne:-)? No a o tom posledním si myslím svoje, jak jsem psal už výše:-). Vlk

Anonymous said...

Dovolím si o nějaký ten měsíc později reagovat (přiznávám že poslední komentáře jsem moc nečetla) ale při vší úctě "stárší" vlku. Já kupříkladu lezu se svým přítelem (již tři roky) pozanli jsme se na skalách a nejprve jsme byli spolulezci, pak z toho vzešel vztah. Výborně si rozumíme a osobně si nedokážu představit že by z nás jeden či druhý nelezl. Prostě si "ten vztah" muže lezce s ženou "nelezkyní" nedokážu představit (nejvíce z časového hlediska). Míša

Anonymous said...

good!