Býčí skála a Modrý rys

Tak jsem se konečně dostal k tomu, abych si zalezl v horní plotně pravé části Býčí skály.

A pokud chcete zažít v Krase neoklouzané vápno v exponovaných rajbasech, mohu jen doporučit. Ideální destinace na podzimní slunné odpoledne. Jelikož nákres cest v aktuálním průvodci je poněkud matoucí, je dobré se řídit podle Asuových náčrtů (k vidění zde). Sehnat spolulezce po sobotních rutikách byl trošku problém, ale nakonec se zjevil beach boy Kolomajzna, a tak jsme za zpěvu písní slanili ke štandovacímu stromu a lebedili si. Za přelezení stojí nejvíce 3 cesty - Sokol (7-), stará cesta se zapeklitým boulderem v plotně, který nás dost potrápil, Zlaté homolulu, pohodová 7- a Krádež, cca 8- od Pilky s trochu morálovým charakterem.

takhle Toma v Krase neznáme:-)

první metry jsou trochu hnusné, ale pak to stojí za to


Hlavním důvodem tohodle textu je však zveřejnění dalších informací o starých cestách dle německého průvodce...takže jdeme na to.

Blauer-Riss-Turm neboli Věž modré spáry, dnes Modrý rys

Pojmenování této skály vychází z nápadně modře zbarvené spáry (německy blauer Riss), procházející středem horní poloviny stěny. Už v Sitařově průvodci z roku 1960 je skála uvedena pod názvem Věž Modrého rysu (Riviéra). Těžko říct, zda jde o špatný překlad či o záměr, jak dodat skalám v Josefovském údolí do jména dalšího zástupce z říše zvířat. Důvod použití názvu Riviéra netuším. Asi nejvýraznější „pochybení“ v aktuálním průvodci představuje připsání traverzu stěnou Flekovi a Plchovi, neboť cesta byla vylezena nejpozději již v roce 1938, tedy 11 let před nimi a to pod názvem Stuha (Band).


Modrá spára - Blauer Riss (č.1)

Klasifikace VI. Autoři A. Czerny, R. Kunisch, 14. října 1934. V aktuálním průvodci cesta Modrý rys, klasifikace 6- nebo V A1. Pod závěrečnou krátkou spárou prvovýstupci uložili stěnovou knížku.


Normální cesta - Normalweg (č.2)

Klasifikace IV. V aktuálním průvodci cesta Riviéra, klasifikace 4, němečtí lezci před rokem 1945.


Vzpírací komín - Stemmkamin (č.3)

Klasifikace IV. V aktuálním průvodci cesta Vzpírací komín, klasifikace 4, němečtí lezci před rokem 1945.


Stuha - Band (č.4)

Klasifikace V. Traverz stěnou, nejlépe zprava doleva. V aktuálním průvodci cesta Traverz lavicí stěny, autoři A. Flek, S. Plch, 1949 (v Sitařovi uveden rok 1944), klasifikace 5 nebo V A0.


Roztomilý výstup - Trautlsteig (č.5)

Klasifikace I. V aktuálním průvodci Oblíbený výstup, klasifikace 3.


Býčí skála

Na tuto impozantní stěnu vedly v době vydání průvodce pouze dvě cesty. Zbývající německé „chuťovky“ jako Kuloár či Komín byly tedy zřejmě vylezeny až po roce 1938. Jak vzpomíná z Kanady Celda (V. A. Gregor aka Celofán):

V r. 1976 jsem měl přelezeny všechny do té doby existující štreky na výše jmenovaných skalách, většinou opakovaně. Výjimkou je jediná cesta -- tu jsem lezl pouze jedenkrát a dodnes ve mně budí hrůzu. Komín na sz. okraji Býčiny, nalevo od okna do Předsíně BS. Hrozná šotolina, hlína, převislé trávy a nakonec vosí hnízdo :-(.

P.S. Sokol na Býčině, údajně F. Plšek a B. Gottwald, 1945. Tuto cestu jsem lezl čtyřikrát a slyšel jsem pamětníky, že její starší název je německý, Einfingerloch. Další z mnoha záhad Býčí skály...


Popis cesty Sokol v Sitařově průvodci s ruční poznámkou o německém názvu...ta dírka na skoro 2 prsty je fakt klíčová


A ještě jednou Celofán, více viz komentář (dávám to ale i sem, aby to v té změti pochybných komentářů nezapadlo):


Ještě k cestě Sokol resp. Einfingerloch na Býčí skále. Omluvte, prosím, můj "professional bias" -- jsem geolog specializující se na karbonáty. Navíc speleolog, v letech 1971-1977 profesionální, a v letech 1970-1976 bádající v Býčí skále.
Ten Einfingerloch, dír(k)a či záchyt pro jeden prst, je zcela anomálním jevem. Ta plotna je malým tektonickým zrcadlem (terminus technicus) se subhorizontálním rýhováním. Nejsou v ní zřetelné známky koroze, a už vůbec ne dolíčkové-dírkové (další term. tech.). Podle mého nejlepšího soudu jde o umělý otvor, navrtaný korunkovým vrtákem. Během mých přelezení byl na velikost prvního článku prostředníku mé pravé ruky -- ten jsem k tomuto "finger-fucking", dámy snad prominou moji francouzštinu :-), používal. Okraj dírky byl už tehdy značně ohlazený a nažloutlé barvy. Mezi námi děvčaty, tu plotnu jsem přelezl bez použití té dírky, s chytem v nepatrné vrásce (rýhování) napravo (?)od dírky. Samozřejmě s horním jištěním.
Kdo tu dírku vyvrtal nevím. Možná Franta, možná někdo před ním. Rok 1945 byl stále bouřlivý, lezli i lidé německé řeči a v jejich hantecu mohli cestu nazývat Einfingerloch navzdor tomu, že ji vyrobili čeští lezci.
Naokraj, ta pravá varianta dolezu Sokola je dílem mým, V. Gregor, B. Pacholík, 1967.


No a následuje popis cest ze starého průvodce:


Výstup stěnou - Wanddurchstieg (čárkovaná čára)

Klasifikace IV, autoři W. Jelínek, A. Czerny, 25.11.1934. V aktuálním průvodci cesta Platina IV, klasifikace 3, autoři W. Jelínek, A. Czerny, 1934. V průvodci z roku 1990 (Moravský kras III), stejně jako v Sitařově průvodci uvedeno jako Platina I.


Býčí spára – Stierfelsriss (plná čára)

Klasifikace VI, autoři A. Czerny, W. Jelínek, 4.11.1934. V aktuálním průvodci cesta Idaho, klasifikace 4, autoři Czerny, Jelinek, 1934.


26 comments:

Anonymous said...

možná ty záhady sou způsobeny dobou "temna" kolem války a podrobnosti od "neměckých" lezců tak upadli v zapomnění. navíc česká skupina kolem plška se spíš koncentrovala na žleby,než?
asu

Mrnda said...

Kolomajzna musí s takovou výbavičkou lapit jakoukoli micinu=) Jak budou tyto nové informace reflektovány do nového průvody?
A Vlku...nemáš strach, že tě Asu dožene? Extáze je prý lehká velice (rozhodně nepatří do hnusu poe je to pěkná linka) a Beta je už určitě na spadnutí...(žeby dva tvé trumfy skoro pryč?=)
Jeste by mne zajímalo jak jste to vyřešili s Modrou Knížkou? Lezli jse horní závěrečnou plotnu zprava spárou nebo po hraně (jak se trošku traduje, že to bylo vylezeno) či přímo?

Pøk said...

Mrndo, Extáze je Vlkovým způsobem přece za 10-:-))
Ad Modrá hnusoknížka - cvakneš třetí jištění (to jde dost blbě) stojíš ve stěna, pak děláš takový zajímavý krok přes bočáky do té spáry a valíš po hraně/spáře nahoru. Jít tou plotnou je chujovina, logicky tě to navede to spáry

Pøk said...

jo a v nástupu Zlatého Homolulu se mi povedlo založit malý friend tak dokonale, že tam zůstal...

Mrnda said...

a to nemáš říkat takto veřejně....teď se tam všici sjedou....

Pøk said...

Mrndo, kazdy neni jak ty:-))

Anonymous said...

Modrá knížka - je to chujovina, chytneš bočáky a valíš pravou rukou po hraně a levou v plotně a pak překlopení nahoře doleva do plotny, prostě se spáře vyhnout co to jde:-). Jo a Mrndo s tím Asuem, je to sračka, protože s prominutím hovno dělá a musím konstatovat, že i h.. leze na to že h... dělá:-). Ty vaše hnusy se daly na klid odlézt za rok a vy se v tom plácáte dva roky a máte toho míň než já a to jsem si z dřívějších let uznal jen třetinu cest, aby to byla nějaká zábava a kolik jsem toho stihnul okolo dalšího tak to z vás nikdo nestihl ani polovinu, tak fakt musím souhlasit s tím co jsem napsal a co ještě dodávám:-). Celkem je mi to šumák, chtěl jsem vás jen poškádlit, ale jinak ostatní jste ještě větší sračky než on, včetně Mrndy, protože neumíte zacházet s časem, který ještě na tomto světě máte:-). Vlk

Anonymous said...

Stejně jste všichni simulanti a chcete dezertovat z vojny. Nemyslete si, že máte před sebou nějakého vola! Na těchto postelích leželo spousty nemocných, kterým nescházelo nic jiného, nežli bojovný duch a všechny jsem vyléčil svými klistýry. Ještě za 20 let budete křičet ze spaní, až se vám bude zdát, jak jste simulovali u doktora... Vlka! Jde v ruce rozdrtit kámen? A co shyb uvázanej k zemi? Willhem

Anonymous said...

Viléme ve Švejkovi je sice více pravdy než v Bibli, ale neleze ti to ztotožnění se s panem doktorem Grünsteinem už trochu na mozek? Aby až se dostaneš ke kapitole feldkurát Otto Katz, u tebe nepropukl alkoholismus spojený s dalšími neřestmi.č

Anonymous said...

To by bylo aby jsi nesouhlasil Vlku s tím co sám napíšeš. Možná by bylo nasnadě napsat nějakou monografii kolik jsi toho doposud stihl ať máme z čeho čerpat inspiraci. Kdo ví kolik toho času na světě ještě máš.

Anonymous said...

btw. hnusak byl vyhlaseny pred rokem...
Pok

Anonymous said...

V klidu, Čajíku, mám to po kontrolou i když to tak možná nevypadá. Ovšem na kapitolu o Balounovi se fakt těším... Willhem

Anonymous said...

O tvé sebekontrole nepochybuji. Baloun je borec.

Anonymous said...

Podle chytrých hlav z Prostějova zbývaj ještě dva roky do konce světa, tak někteří ještě v klídku zalezem, ale jiní by si asi měly pospíšit :-) adam

Anonymous said...

Pro anonymního panáčka s tím, co stíhám a nestíhám, takže v současnosti řídím stavbu za dvě a půl miliardy ve zdravotnictví, vládou a státem sledovanou (je na to přímo vládní usnesení)-pro ilustraci mám funkce hlavního stavbyvedoucího, zástupce ředitele výstavby a manažera stavby (bohužel není dost lidí, kteří by měli dostatečné kvalifikace, abychom jich do daných funkcí měli dost) a to znamená to, že já vlastní osobou ručím svým kulatým razítkem se státním znakem za tuto stavbu, při prvním průseru jsem první na řadě, kdo jde před soud a do basy:-). K tomu se ve svazu starám o chod nedůležitější komise CVK, takže musím pozajišťovat pro celou republiku veškeré materiály, rodělit je, jezdit na důležitá jednání s orgány OP atd., bafuňařím ve výkonném výboru, což mi taky něco vezme, protože problémů je víc než dost, řeším věci ve vlastním OVKčku, k tomu měním jištění a ne málo, k tomu dělám nové cesty (letos asi 110), k tomu si jezdím i někam zalézt, nejen do Krasu, jak si všichni myslí, pak dělám na novém průvodci (cca ze 30% obsahu toho průvodce). K tomu mám jen tak mimochodem ještě rodinu, takže to znamená i částečně i společné dovolené, postarat se o děti a snažit se je naprosto zbytečně vychovávat, neboť stejně mají svoji hlavu:-), no a k tomu příjemné starosti o dům, postarat se o zahradu apod, takže suma sumárum je toho docela dost a občas se člověk musí i vyspat:-))). Vlk

Mrnda said...

Tak nevím Vlku...možná...aby ses z toho neposral. Nikdo nepopírá tvé zásluhy a podobně...ale zas to tolik nepřeháněj, může to vyznít lehce egoisticky.
A není to náhodou tak, že něco z toho zákonitě ojebáváš? Což? (jak by poznamenal Asu)

Anonymous said...

Hoj Vlku, mi nevíme co stíháš ty, a ty nevíš co stíháme mi, tak to nesuď tak rychle, všechny věci nejsou hned vidět, obzvlášť když o nich lidi nemluví. Hodně věcí je otázka inerpretace. Myslím, že vzájemný (dobrý) vztahy jsou otázkou určité miry respektu. Myslím, mi ho máme...a ty?:)
Leošák

Anonymous said...

vlku nechtěl bys napsat Rozpravy o narcismu anebo Základy mužské senility?? sadím propité kilopade, že by to šlo na dračku víc než spřewod...a hoši Dukla to umí!...asu

Anonymous said...

Jezis neee, to jsou debaty jak pred skolkou na piskovisti. A Leontyn se svym "mi" to jen podtrhl. Myslim, ze vam hnusacke soutezeni prerostlo pres hlavu. Nejen, ze svym pitomym pristupem s pridavanim cest ne hnusnych, ale tech o kterych si myslim ze je druhej nevyleze, celou soutez pekne zkurvili, ale jeste se naparujte jak kohouti na smetisti. Vzpamatujte se!
Petrajz

Anonymous said...

Konečně to někdo vystihl, díky. Willhem

Anonymous said...

Jéé, valím do podnebí, tam bude dneska asi veselo!!! :)
mára

Anonymous said...

Někdo má veselo na Podnebí, někdo u complu:-), Jo a nic psát Asu nebudu, to by bylo jen házet perly sviním a když to vezmu kol kolem tak ani toho spřewodu nepotřebuji:-), a jediné co nedělám pořádně je lezení, když už tedy nemůžu dělat vše na 100%:-). Ale jinak pánové dnes byly na Henryho dobré podmínky - alespoň v Historkách a Tlusťoších:-)).Vlk

Anonymous said...

ale prej jen tlustí nelétají, tak tys musel náký metry nalítat, chobote! taže k přelezu ti jistě pár kilo ještě chybí!
asu

Anonymous said...

Chybí, dole v bouldru několik tun síly:-)), zbytek je pěká technická ladička už celkem na pohodu. vlk

Anonymous said...

Ještě k cestě Sokol resp. Einfingerloch na Býčí skále. Omluvte, prosím, můj "professional bias" -- jsem geolog specializující se na karbonáty. Navíc speleolog, v letech 1971-1977 profesionální, a v letech 1970-1976 bádající v Býčí skále.
Ten Einfingerloch, dír(k)a či záchyt pro jeden prst, je zcela anomálním jevem. Ta plotna je malým tektonickým zrcadlem (terminus technicus)se subhorizontálním rýhováním. Nejsou v ní zřetelné známky koroze, a už vůbec ne dolíčkové-dírkové (další term. tech.). Podle mého nejlepšího soudu jde o umělý otvor, navrtaný korunkovým vrtákem. Během mých přelezení byl na velikost prvního článku prostředníku mé pravé ruky -- ten jsem k tomuto "finger-fucking", dámy snad prominou moji francouzštinu :-), používal. Okraj dírky byl už tehdy značně ohlazený a nažloutlé barvy. Mezi námi děvčaty, tu plotnu jsem přelezl bez použití té dírky, s chytem v nepatrné vrásce (rýhování) napravo (?)od dírky. Samozřejmě s horním jištěním.
Kdo tu dírku vyvrtal nevím. Možná Franta, možná někdo před ním. Rok 1945 byl stále bouřlivý, lezli i lidé německé řeči a v jejich hantecu mohli cestu nazývat Einfingerloch navzdor tomu, že ji vyrobili čeští lezci.
Naokraj, ta pravá varianta dolezu Sokola je dílem mým, V. Gregor, B. Pacholík, 1967.
Rád bych věděl komu patří(l) ten Sitařův průvodčík a kdo tam ručně dopsal Einfingerloch ve výše uvedeném přetisku.
Trochu nesouvisející poznámka. Kolegové, je zcela pochopitelné, že máte mezi sebou třenice a problémy. Musíte však všechny zveřejnovat na Internetu? Nestačí je vyřídit osobně nebo, v nejhorším, telefonicky či via soukromou e-mail? Zveřejnění nedodává nikomu ani váhu, ani kredit. Navíc mate čtenáře, kteří vůbec nevědí o co jde. Remember: great men do not need to throw their weight around :-))...
Vojtěch A. Gregor-Celofán

Anonymous said...

stejné dírky jsou i o dva, tři metry vpravo v Krádeži a podobně i v tektonickém zrcadlu 50. dne Za hajzly ve Sloupu..... nejsou rozhodně umělé, tedy nějaký druh dešťové koroze (?) by to být moh... podobné dírky jsou i těsně pod dolezy někerých cest na Krkárně, nad něma pak už jen škrapy, či bordel... vždy ale v plotně...
asu