Odstranění porostu kolem Lidomorny

Drazí lezci, kdo by chtěl přiložit ruku k dílu při kultivaci Lidomorny, má jedinečnou možnost! Více viz následující text - email od Petra Poláka:


Jak jsem Vás již dříve informoval písemně nebo ústně, k odstranění náletového porostu kolem Lidomorny máme od Správy povolení! Do konce týdne by to mohly zhatit pouze námitky obce nebo vlastníka pozemku, což ale nepředpokládám, protože vše bylo předjednáno. Protože pozemek se nachází na území rezervace, je nutné všechny práce provést v zimním období, tj. do konce ÚNORA. Termín konání padl s ohledem na čas dřevorubce, odvozu atd. na sobotu 12.2. Začátek akce je v 9:00 ráno, aby se vše stihlo do setmění odvézt.

Program bude následující:

Pátek 11.2. již proběhne kácení tak, aby vše bylo složeno, naporcováno a připraveno k nakládání v sobotu ráno. Zúčastní se dřevorubec (pracovník Správy CHKOMK) + pár dobrovolníků (asi ze ZO 6-19 Plánivy)

Sobota 12.2. v 9:00 sraz před Lidomornou. Dokud nebude naloženo a odvezeno všecho dřevo bude celý den probíhat nakládání na vlečku. Dřevo se bude vozit na základnu ZO 6-19 Plánivy (hájenka naproti j. Michalka). Horolezci by pomáhali s nakládáním před Lidomornou, jeskyňáři to budou skládat na základně. Slabší větve se budou nosit do lesa k Bílé vodě, kde mohou být zanechány. Těšení na kvalitní letošní lezbu na Holštejně můžete zakončit u Pepka v hospodě.

Dejte to vědět a zkuste sehnat co nejvíce kamárádů, kteří by byli ochotni pomoci. U Lidomorny by bylo potřeba takových 10-20 lidí. Konečné slovo o konání akce dám vědět začátkem příštího týdne.

21 comments:

Anonymous said...

Co ty haluze spálit na místě, je to možný? Willhem

Anonymous said...

Jak je psáno v informaci. Lze je uklidit do lesa a nechat je tam. Pálit se to nebude. PP

Anonymous said...

To nejde,Wildo, vůbec se divím, že na to OP přistoupila, protože roky o tom nechtěli ani slyšet a přitom si pamatuji, že někdy v půlce osmdesátých to bylo též vyřezáno, výhonky byly tehdy dva tři metry a jak to za tu dobu vyrostlo:-). Otázkou je, co to udělá s mikroklimatem na Lidomorně v létě, jestli tam nebude moc teplo, ale je to něco za něco:-). Obecně se v rezervacích tvrdé dřevo nesmí vůbec těžit, ale musí se necht stlít, takže ty větve se hodí vedle do rokle a bude čisto a nikdo nic neuvidí.Vlk

Anonymous said...

Na přelomu 60. a 70. let minulého století existoval projekt na odlesnění některých skal v Moravském krasu, specificky Přítokové (SV) stěny Macochy, Henryho stěny v Suchém žlebu a Lidomorny (Hladomorny) na Holštejně. Iniciátorem projektu, který jsem z hloubi duše schvaloval, byl tehdejší ředitel org. Moravský kras Blansko, provoz a výzkum jeskyní, Ladislav Slezák. K projektu dala souhlas tehdejší OP, která, pokud si dobře pamatuji, podléhala Krajskému středisku ochrany přírody a památkové péče. Šéfem odboru OP byl můj dobrý známý Evžen Eberhart. Ivan Bajer-Hastroš, Radek Hýsek-Nejtek, Mojmír Pavelka-Čavera a já jsme káceli Přítokovou stěnu. Vše s výjímkou původního a chráněného porostu, specificky tisu. Největší kmeny se potom na dně propasti porcovaly a na lodích vyvážely ven. Jo, byla to makačka. Jak to dopadlo s Henryovkou a Lidomornou nevím, ale mám dojem, že se tam nic moc nevykácelo.

Tuhle jsem si vyměnil pár řádků s Vlkem na tema Pálava. Packa a já jsme vždy byli svědomitými ochránci přírody. Dokonce i na našich vlastních pozemcích v Kanadě. Na Kamilce jsme topili výhradně dřevem, měli jsme více než 50 ha lesa, ale nikdy jsme nepokáceli zdravý strom -- pouze nemocné a vyvrácené. Ale co je moc, to je moc. Nejvíce mě dráždí ta ochranářská slova "původní" a "nepůvodní", at už porost nebo zvířena. Jaká je definice termínu "původní"? Původní, tedy originální, in situ před sto lety, před tisíci lety, před deseti tisíci lety, za vlády Pračlověka Janečka nebo kdy? Lesostep v Mor. krasu byla původní... kdy? Bukové a habrové porosty byly původní... kdy? Salm-Reifferscheidtové a Lichtensteinové zlikvidovali většinu bukového a habrového lesa a uvedli smrkovou monokulturu. Ta je dobrých 250 let stará a podle mého soudu splynula s krajinou natolik, že ji lze také považovat za "původní". Ale nechat skály, at už v Mor. krasu, na Pálavě či jinde zarůstat stromy, keři, mechy a lišejníky, to není návrat k "původnímu" stavu, to je blbovina na n-tou.

Celofán, P.N.D. (pěkně nasranej dědek :-()

Anonymous said...

Ty bys pořád něco pálil Vildo!:) Jaký byly táboráky v La Gole, bo tentokrát nic?
Leošák

Anonymous said...

Ohníčky byly, no jéje:-) Tam ti je dřeva, příště beru pilu... Navíc v Sarche mají v krámě pstroužky a sivenky přímo ze Sarcy. Willhem

Anonymous said...

Jestli nekdo pojedete, dejte me vedet, rad bych s timto pomohl...

Klingos

Anonymous said...

ja se tam v sobotu otocim, ale nepojedu z Brna, nybrz z Kunstatu
Pok

Anonymous said...

Jede se z Kunstatu do Krasu pres Bosonohy?

Klingos

Anonymous said...

Klingosu, umis cist mapu nebo jen Ctyrlistek?
/Pok

Anonymous said...

Ty jako umis cist, ze si ze me delas prdel?

Klingos

Anonymous said...

Je Leošák ve VHS? Opije se dneska na PodNebí? Willhem

Anonymous said...

Živim se kacenim stromu ...kdy je v patek ten sraz že bych pomohl to pozhazovat a naporcovat?

Majki...

Anonymous said...

Bohužel na poslední chvíli se odvolal majitel - Lesy ČR. Ještě jednáme. Konečné slovo padne nejpozději zítra. PP

Unknown said...

btw, dnes som sa z dôveryhodného zdroja dozvedel, že Pepa má v sobotu zatvorené. Nebolo by možné akciu presunúť na nedeľu? :}

tah-sha-tunga

Anonymous said...

ok ok....pačkam na zpravu jestli se to nejak rozjede... řetežy mam nabroušene tak stači napsat a v patek popřipade v sobotu jsem schopen to pořezat nebo pomoct...možne je to udelet solo v noci jestli se to neschvali :-D

Majki

Anonymous said...

S konečnou platností, akce u Lidomorny se letos konat bohužel NEBUDE. Odvolal se jeden úředník z Lesů ČR, jakožto majitele pozemku, i když s lesníkem bylo vše domluveno (a s ostatníma taky). Nicméně zkusíme se ještě lépe a dříve na to připravit příští rok.
Díky všem, kteří byly připraveni přiložit ruku ke společnému dílu za zkvalitnění lezení na Lidomorně.
PP

Anonymous said...

Jo jo, jak má někdo razítko... A ty stromky tam jsou tak pěkně označený, no co už. Jinak pozor na jarní padání šutrů, v Rudicích spadlo cosi z E55 a je po tom díra v zemi a štěrk kolem. Že by náhradní brigoška? Wilhem

Anonymous said...

Je je, eště jedno "l". Willhem

Anonymous said...

co by se stalo kdyby se jich par pokacelo na černo?

Majki...

Anonymous said...

Pak bychom na to mohli asi příští rok úplně zapomenout...
PP