Nedělní expedice

Neustálá touha po objevování nových oblastí, skal, kamenů a zážitků žene náš tým dál a dál, hluboko do neprobádaných zákoutí universa. Pomocí nejmodernějších technologií brázdíme krajinu naší země a hledáme. Expediční tým je genderově i profesně vyvážený - 3 muži a 3 ženy, kuchař, geolog, dopravní inženýr, biochemička, optička a odbornice na logistiku. Vydejte ses námi po stopách jedné z mnoha našich mikroexpedicí...

Je neděle, mrazivé ráno a karavana 2 aut vyráží s cílem objevit za hranicemi Krasu novou vápencovou oblast. Krajina je nehostinná a pustá, poslední výspu civilizace představuje oplechovaná požární zbrojnice...

Požární zbrojnice ve vesnici X

Skrz louky a loveckou sezónu pronikáme do lesů a drápeme se do extrémních svahů s předtuchou bělostného prohřátého panenského vápence...

A je to tady! První známky skal - strážní mikrověž! Tep se zrychluje, zem skrápí kapičky vzrušeného potu.
Jdeme rychle dál, do nitra lesa, neb stín a mráz po nás natahují své pařáty. Poslední travnatý výšvih a ocitáme se na louce...

a tam, ve své kráse, tyčí se on, skalní hřbet jak vystřižený ze sna. Neleníme a podrobíme masiv zevrubnému zkoumání. Nalezneme dokonce jeden kruh, někdo zde tedy již vertikalizoval. Nedbáme však historie a směle vytyčíme směry naše, nové, odvážné a moderní.

Koma v nástupu (foto by Štěpánka)

  1. Okroužkovaná diretka – obtížné
  2. Komendova zkratka – středně obtížné
  3. Normálka – normálně obtížné
  4. Velký páprdův traverz – moc obtížné, projekt
  5. Pokout – tak akorát obtížné
  6. Štěpánčina hrana – na pohodu

Kuchař výpravy prohlíží rezavý kruh v cestě Okroužkovaná diretka

Daleko od civilizace se nechceme příliš zdržovat a tak plni dojmů mířime rychle zpět k vozidlům, bohatí, ó bohatí.


Kdo uhodne, kde jsme byli, může si tam zajet ulovit ovečku.

Berg heil

15 comments:

Anonymous said...

Svatomartinský pozdrav všem (u nás ta jeho bílá hajtra řádí už více než týden, podupala nám celej Výdrholec).
Hezké fotky a zajímavě napsaný článek. To Berg heil je trošku matoucí, ale zvětšil jsem si první fotku. Požární zbrojnice je napsáno opravdu česky, takže jsme někde v ČR.
Některé skalní útvary mi připomínají vápencové formace tzv. vápenců drahanské facie (Kettner) tzv. Němčického pruhu (lépe řečeno Němčicko-Vratíkovského pruhu).
Na druhé straně nemohu vyloučit, že obživnul můj přítel Vladimír Panoš a zavedl mě do Severomoravského krasu, do údolí P potoka -- nemohu si vzpomenout na jméno, musel bych hledat v archívu. Co mně však v obou variantách nesedí je ten široký rovinatý prostor s ovečkami. Takže se vzdávám a doufám, že nám Pok prozradí řešení tajenky.
Moc by mě zajímalo kdo je ten geolog ve vašem lezeckém exploračním týmu. Možná, že bychom si mohli vyměnit názory na různé lezecko-geologické otázky.
Mé srdce plesá nad tím, že kontest na Nejlepší matku galaxie vyhrává Šárka. Dal jsem jí první hlas, zcela první v celém hlasování. No a když k tomu připočteme její zelenou bouldermatku (vždy jsem v pokušení říct bordel matku) a green moonwalk, tak definitivně vyhrává. Cheers, připijte jí zelenou!
C.

Anonymous said...

Dodatek k těm ovečkám. Ta řeka na fotce nad nimi nezapadá ani do němčického, ani do severomoravského krasového scenária. Poku, dostal's mě.
C.

Anonymous said...

Vratíkovský kras?
Ovečky nelovim..:-)
DavidK

Anonymous said...

Jasně, Vratikáč, tam je na podzim moc pěkně;-) Willhem

Anonymous said...

jassně, jste všichni hrozně chytří, je to Vratiskovsky kras!
Pok

Anonymous said...

bravo Poku, jsem se nasmála
mauglic
PS: leon je geograf, ne log

Anonymous said...

aha, tak proto nevi nic o vsapenci:-)
Pok

Anonymous said...

Asi jsme všichni (teda kromě C.) četli v pátek na iDnesu stejný článek :-)
DavidK

Anonymous said...

Taky jsi tam byl?:-)
Pok

Anonymous said...

Ne, já jen četl :-)
d.

Anonymous said...

tahle se mi to poku líbí! inspirativní po všech ohledech..... přeji slinu, ba přímo slintavku i dál!!!! asu.

Anonymous said...

Rozhovor se Svistem jiz prepsan! Jeste ho doplnim starym rozhovorem z Hotejlu a prdnu to sem
\Pok

Anonymous said...

Jo a ta skála se jmenuje Malý Hřebenáč a řeka není řekas, nýbrž Boskovická vodní nádrž
Pok

Anonymous said...

Tyhle komentáře a diskuse jsou krásná věc. Člověk se poučí i zasměje. Díky, už jsem v obraze. To, že se nejedná o klasickou řeku, ale boskovickou vodní nádrž, objasnilo mnohé. A ty ofčičky -- inu, časy se mění a s nimi lidé i krajina.
Jsem rád, že jsem se strefil. V r. 1976 a 1977 jsme s Packou a několika dalšími kolegy pracovali na mém posledním (a nedokončeném) velkém projektu, Krasové jevy a hydrogeologie území mezi Sloupem v Moravském krasu a Vratíkovem u Boskovic. Vykonali jsme spoustu práce. Pořídili jsme novou, moderní vrstevnicovou mapu území se zákresem všech skalních výchozů a krasových jevů, včetně těch námi objevených. Prozkoumali jsme a zmapovali všechny krasové jevy a v jeskyních vyhloubili v sedimentech sondy až na skalní dno. Naši pražští přátelé nově prozkoumali a zmapovali Němčické jeskyně a bývalé železnorudné doly. Provedli jsme nesčetná hydrologická pozorování a měření včetně barvících pokusů a chemických analýz vod. Také podrobné geologické mapování a detailní profily vápencových výchozů...
Takže ten starý rezavý kroužek, pokud není vrtaný (nýt)nýbrž klasická jednoduchá skoba s dírkou a jí provlečeným zavařeným kruhem, typický slanák, je velice pravděpodobně můj :-)). Původně byl natřen na červeno, sloužil také jako měřický bod.
C.

Anonymous said...

ty jo, takze jsme jako bonus narazili na tvuj krouzek...to je parada, jak se to prolina vsechno:-)
Pok