Pracovní týden

Za měsícem už budem s Davidem v Rodellaru, takže je záhodno se na tento snad vrchol sezóny začít připravovat. Původní plán chodit na Rajče trénovat vytrvalost nejsem schopen dodržet, v létě je lepší se umělým stěnám vyhnout. Takže zbývá co jiného než Kras. A nutno říct, že Kras umí člověka i příjemně překvapit!

Ve středu jsem po delší době zajel na Stránskou skálu a potkal tam Dušína, mého instruktora z horoškoly, který mě kdysi učil zakládat jištění. Zajímavě přistupoval k oklouzaným stupům, kterými je Stránská proslulá – to, jestli ti na nich noha drží, je podle něj záležitost zejména psychická…

Dušín sóluje nad převisem

V úterý jsem na Fritu potkal Leošáka, našeho nového známého z Bajerky a domluvili jsme se na čtvrtek odpoledne na lezení ve Sloupu. Jel i Stračena s Markétou. Objevili jsme nádhernou cestu Nad Poustevnou, sedmičková kráska jménem Trpělivá- napřed převislá spára, pak stěnka, následuje supr rajbas a pak již snadno na vrchol. Rozhodně jedna z top ten cest v Krase v téhle obtížnosti. Docela pěkná byla i Robinova, delikátní koutová spárka. Den završil Stračena pokořením Staré plotny…gratulace! (Leošák ji málem dal na OS!)

Nástup Robinovi cesty


Klíčová pasáž v Robinově


Leošák ve Staré plotně

No a v pátek jsme společně s Laďou Petrášem odjeli do stinného pralesa u Rudického propadání. Konečně jsem prostoupil Novou Pravici, bohužel až na druhý pokus, ten boulder jsem na OS pokazil, na 7- to bylo docela těžké. Hlavní atrakcí se však staly nové cesty ve stěně Nad propadáním. Člověk musí být trpělivý a čekat na delší období sucha, neboť začátky cest jsou ve věčném zeleném stínu, ale za čekání je lezec odměněn delikátně dekadentním plotnovým lezením. Zatím jsou zde 4 cesty, na seznámení s terénem je ideální Protažený obličej, docela výživná 7- . Získanou techniku je záhodno zúročit ve Sto letech samoty, nové cestě od Mrndy. Na tuhle lajnu jsem se fakt těšil a očekávání nezklamalo. Krásná vyrovnaná cesta, obtížnost 7+/8- asi sedí, povedlo se mi to na OS zejména díky neuvěřitelně přilnavým Scarpám…uááá, radost byla velká.

Divočina


Propadání


Stěna Nad propadáním


Měkká spára


Boulderová stěnka

2 comments:

Anonymous said...

Diky za podporu v nervove vysilujicim nazkusovani;)Stračes

Anonymous said...

Se Starou plotnou si téměř každý z našich přátel na laně užil svoje
Pokac