Bohuňovské skály

Nejprve ještě pro představu profil naší hnědákovské trasy...když jsem se podíval na výsledky z minulého ročníku, tak letos jsme s Davidem udělali o 120 bodů více (a skončili o 3 místa dole), což myslím svědčí o kvalitě letošního ročníku...


V neděli, dost rozbitý po Hnědákovi, jsme se slečnou K. jeli otestovat Bohuňovské skály, o kterých nám Haveláč tvrdil, že nabízí krásné zajištěné lehké dlouhé plotnové lezení...

Jak se tam dostanete?
Z Brna po výpadovce č. 43 směrem na Svitavy. V Letovicích sjeďte doprava a přes náměstí pokračujte po silnici č. 365 na obec Křetín a Bohuňov. Asi dva kilometry za Bohuňovem se údolí zužuje a po pravé straně již nemůžete přehlédnout až 50 metrů vysoké stěny. Skály najdete po obou březích potoka Křetínky, ale odjištěné jsou pouze ty napravo od vozovky. Skály jsou tvořeny tzv. amfibolitem a geolog zde může rozpoznat ptygmatitické zvrásnění s aplitickými injekcemi.
Aplitické injekce

nelezecké skály

Co to znamená pro lezení? Delší kroky mezi chyty, časté police, nic moc tření, trochu lokry, občas zeleň. Místní klasa je docela přísná, nebo jsem byl po hnědákovi úplně mimo. Průvodce bude k dispozici snad někdy v zimě na http://www.horoklub-policka.cz. Dost cest je nově přejištěna, na vršku jsou slaňovací řetězy. Délka cest až 30 metrů. Názvy cest je možné najít na webu skalních oblastí, moc se podle toho ale orientovat nedá, pár názvů je napsáno i na skále. Do některých cest se hodí vlastní jištění. Obtížnost se pohybuje tak mezi 5 až 7...slečna K. by o tom mohla povyprávět více. Leze se hlavně na Centrální stěně a za jeden den se tady dá dobře zničit. Ve spodní partii (20m) se většinou nachází plotna, pak se skála narovná až zpřevisovatí a docela to tahá za ruce. Skály jsou přímo u nepříliš využívané silnice na břehu potoka. Lezli jsme tři cesty (každá 30m) a mě se to docela líbilo, což ale není směrodatné:-).

Centrální stěna

nějaká cesta

5 comments:

Anonymous said...

Zdar Poku, aby ti někdo věřil, když říkáš že je cesta hezká, musíš nejdřív klesnout v žebříčku Hnusáka :))
Leošák

Anonymous said...

Možná tam je jinej "problém" :D...snažím se vybavit si, kdy se mu nějaká cesta nelíbila a napadá mě jen obecně Sloup :).
K.

Mrnda said...

Pán Větrů...ale pak stejně propadl té bestialní čisté fotmě hnusu a řekl, že je to docela pěkné a zajímavé....možná má chlapec posunuté vkusové hodnoty....tak jak to mají psi...třeba bulldog=)

Anonymous said...

Všichni mí kamarádi jsou krásní a zajímaví:-)
Pok

Unknown said...

Ahoj,jak se to má z průvodcem na Bohuňove a dalšími novými cesty? Asi takhle: Nový průvodce najdete během 3 měsíci na www.pavelhartmann.cz, Během pár dní bude již na webu ukázka průvodce. Cesty byli přejištěny a některé jsou úplně nové. V dnešní době však cesty už jsou prolezené a nepadají tolik šutry ale pozor, přilbu si radši berte. V článku máte fotografii se skalami kde máte napsán popis, nelezitelné skály. Opak je pravdou. Právě probíhá revitalizace těchto skal. A osobně věřím že budou lepší jak centrální stěna na levém břehu. Na věžích bylo pár starých cest které se přejišťují a přidávají se další. Tak mrkněte na www.pavelhartmann.cz (v pravé části je okno s Bohuňovskými skalami).