Lucifer - Světlonoš

Broumovky představují ideální místo pro ty, co mají rádi trochu samoty ve skalách - parádní místo na odpočinek od ruchu festivalu. A Lucifer (Světlonoš) v Třešnové rokli nabízí lahůdkové cesty, které jsem již dlouho chtěl zkusit... v sobotu se mi povedlo přesvědčit Štěpánku, že si tam parádně zaleze a společně s Belmou jsme vyrazili... přístup od vyhlídky nad Slavným je označen červenými tečkami na stromech a skalách, je to trochu prolízačka, která vás vyplivne přímo pod nástup cesty Sen starých pánů, což byl náš cíl. Cesta začíná rajbasovým traverzem se zajímavým překrokem spáry šikmo doprava přes 2 kruhy za hranu věže, kde se nachází dobírák s krásnými výhledy. Od tama pak pokračuje nádherná stěnovka přes kyzy přes další 4 kruhy na vrchol (cesta je považována za jednu z nejhezčích na českém písku v téhle obtížnosti). Smyček moc třeba není...  Kdo má rád spáry, tak se ke 3. kruhu může dostat luxusní ruční Spárou Světlonoše (cca 20 metrů spáry se 2 kruhy, VIIIa). Nelze než doporučit!
Lucifer na obálce průvodce na Broumovky z roku 1995, cesta Mezivěžní
Horní partie cesty Sen starých pánů (foto z průvodce)


Pod Spárou Světlonoše


Bohužel jsem se na vrchol dostal pouze já, takže díky moc děvčatům za trpělivost a Pavlíně za posbírání expresek! Historickou vrcholovou knížku z let 1953- 1973 si můžete omrknout zde.

výhledy od dobíráku

detail stěny nad dobírákem

5 comments:

Anonymous said...

Koukám, že rád mlsáš;-) Taky Plajznerčina stěna kousek vedle je z těch kýčovejch. A vůbec, je nějakej aktuálnější průvodce, než ten od Beneša? Willhem

Pøk said...

jojo, miluju dvouhvezdickove cesty v Sasku a vsechno podobne:-). V roce 2010 vysel pruvodce na Tresnovou rokli (nakl. JUKO, Karel Nováček)

Anonymous said...

Při jednom zájezdu do Skaláku (Sedmihorky, Hrubá skála) jsme -- Packa a já -- lezli s partákem, pískařem, kterému přezdívali Brok. Nevylučuji, že jeho křestní jméno bylo Václav. Bylo to někdy v letech 1972-1975. Při dalším zájezdu jsme se na verandě v Sedmihoří dozvěděli, že Brok má po smrti.
Najde se někdo, kdo si pamatuje tohoto lezce, jeho plné civilní jméno a kde zahynul?
Díky, Celda :-))

Anonymous said...

Václav "Brok" Skoupý?
http://www.historielezeni.cz/4_history_index.asp?history_cmd=7admin&id=10434

Anonymous said...

Vidím, že POK-BLOK se stává středem lezeckého světa :-))
Díky, neznámý strýčku, za info. Ano, to byl on, Václav Skoupý-Brok. Už tehdy jsme s ním lezli ty mastnější cesty, béčka a céčka.
Musel to tedy být rok 1971, nejpozději 1972.
Dávám si do kupy seznam lezců se kterými jsem sápal. Broka jsem tam měl uvedeného jen pod přízviskem, s otazníkem ?Václav.
Bohužel, dobrá třetina těch jmen začíná křížkem.
Jen tři kříže z bílýho kamení někdo tam do písku vyskládal...
Celda :-((