Slovenské léto s Dr. Láskou

Původní plán vyrazit na víkend na Sokolie byl zmařen místním zákazem lezeckých aktivit, ale jelikož Louka měl již nakoupené špekáčky, někam jsme jet museli. Volba padla na Manínskou úžinu. Suneme se ranním Valašslovenskem, Louka listuje průvodcem a četnost slovního spojení "zákaz lezení" nás trošku zneklidňuje. Ale nakonec nalezneme několik povolených oblastí nad vesnicí Záskalie. Sektory Vlna, Biela stěna, Verdon atd. nabízí krásné výhledy, dobré spaní a docela příjemné lezení. Ve vesnici se nachází klasická slovenská hospoda s chlapíkama s monterkama na těle a borovičkou v duši. Prostě pohoda. Celý den lezeme, odpoledne seběhneme do hospody a večer špekáčkujeme. 

Vlevo Ztracené věže, uprostřed sektory Vlna a spol.




sektor Vlna
Hrana Lega (6-) v sektoru Biela stěna
cesta Pila (7) a Louka
Nedělní ráno mě Louka překvapí, dává si na snídani víno...to slibuje pěkný den. A taky že jo, jaksi se nám ještě nechce na skálu, tak jdeme omrknout Ztratené veže - a to vám řeknu, je to fakt velký! Cca 60 metrů. Kouty, spáry a rajbasy. Ale jaké! A vše okolo 7-8 UIAA. Lezení je možné od 1.9.2013 a nám je jasné, že sem bychom se měli vrátit. Louka plánuje uspořádat spárařsko-rajbasový workshop na vápně, tak snad se někdo přihlásí. Zázemí je zde ideální a skála vypadá opravdu lákavě. 

Ztratená veža a kouto spáry

pod Alter Weg
60m ploten a koutů
výzva pro tanečníky manínského baletu - osmičkové (a těžší) rajbasy ohromné délky



Rozhodujeme se, že přejedeme do vedlejší doliny do Prečína, kde jsem také ještě nebyl. O oblasti už psal Čaj zde. V průvodci uvádí, že oblast je nezatížena tradicemi. Nechápu sice, co to znamená, ale lezení se mi moc líbilo. Když si člověk zvykne na slepenec a ostré dírky, tak pohoda. A některé cesty jsou opravdové perly! A mají tam tokonce skalní jehlu, na kterou vedou perfektní dlouhé sedmičky .U některých cest jsme se cítili jak v Labáku, neb železem se příjemně šetřilo.

Vzhůru na Prečín
místní Ihla

7 comments:

Anonymous said...

doporučit lze cestu Krištáľové slnko...nebo jak se to menuje

Mrnda said...

Ladné...ty dlouhé stěny nevypadají zle....

Anonymous said...

Olala..., nahlašuji se do workshopu.
stračena

Pøk said...

Asu bude vedoucím rajbasové lekce, Mrnda předvede finty se zakládáním uzlů do vápencových spár, koutama vás provede Petříček a já si vezmu na starosti společenskou část akce. Stračena předvede exhibici ve shybování v rajbasovém 8a. Špekáčky zajistí v v Tescu v Povážské Bystrici Vilem.

Anonymous said...

Přežereme se:-D Celej podzim nikoli k Labi, ale k Váhu... Willhem

Mrnda said...

Safulátky z Bánské už NIKDY!!!!

mara said...

Juuuva, sektor Vlna a Zapomnětlivá věž vypadají dobře. Pojedu taky, chytat bronz parvy podzimního listí...
m