Dekadence v Buči

Úterní rychlý popracovní výjezd do Holštejna ve složení David, Janis, Laďa a já...

David s Janisem šli na Vaňousy nacvičovat Phar Lap (9).

Malé historické okénko:

Mezi slavné dostihové koně patří i kůň Phar Lap. Byl to Australský ryzák a jeho předkem byl pravděpodobně Eclipse . Phar Lap se nejprve proslavil v Austrálii, poté i v Americe, kde byl na něj před jedním důležitým závodem spáchán atentát. Kulka ho však minula. Zemřel zanedlouho po atentátu. Jelikož si jeho majitel nepřál pitvu, hovořilo se o kolice. Objevily se i fámy, že byl Phar Lap otráven, protože byl velmi nenáviděn soupeři. Proto mu pořadatelé dávali do sedla závaží, aby byl dostih podle nich spravedlivý. I když byl handicapován zátěží 10 až 20 kg, vyhrál.

No a já s Laďou jsme šli do Buče, kde jsme si na probrání vylezli Mechovou, velmi dekadentní šestku od Weissera. Začíná boulderem tak za 7-, pak lezec potká 2 borháky a když se ocitne 6 metrů nad tím druhým, je nucen provést zajímavou kreaci spočívající v nejistém kroku za takový mrdkochyt, aby se ocitl na polici, smyčkou z maglajzpytlíku provázel jako hodiny ten mrdkochyt a utekl do borháků v nějaké nové cestě, která by se mohla jmenovat hliněná...no strávili jsme v tom hodinu...

Hlavním lákadlem byl však Boulder Gojka Mitice, přenádherná 7+, silová a natékací, pořád po madlech. Už jsem to párkrát zkoušel a včera jsem to konečně vylezl.


Malé historické okénko II:

Gojko Mitić, herec, kasakdér, režisér i scénárista, kterého proslavila, zejména v bývalé východní Evropě, série úspěšných “indiánek” (Indianerfilm) pod hlavičkou východoněmeckého studia DEFA. Narodil se v malé jugoslávské vesničce Leskovac (dnešní Srbsko), kde také strávil dětství. Začínal jako student bělehradské sportovní školy. V 60. letech se v Bělehradě točila spousta cizích filmů a do mnoha z nich byl Gojko vybrán jako kaskadér. Vidět ho můžeme např. ve vedlejších rolích slavné “vinnetouovské” trilogie podle Karla Maye, stejně jako ve dvou méně úspěšných “mayovkách” OLD SHATTERHAND a MEZI SUPY (oba 1964).

Ve snaze uniknout svému typovému zařazení a dokázat, že se uplatní i v jiných rolích, se v dalších letech objevoval v dalších žánrech, v televizi i na divadle, kde hrál mimojiné Spartaka. Objevil se v jedné epizodě německého seriálu pro mládež “Schloss Einstein” a několik televizních show také uváděl. Svojí image “Chefindianer der DEFA“ nebo taky „nejslavnější indián východní Evropy“ se však nezbavil nikdy a v roce 1992 vystřídal Pierre Brice v postavě náčelníka Vinnetoua v každoroční (od r. 1952) open-air show "Karl-May-Festspiele" v Bad Segebergu u Hamburku (účinkování ukončil v roce 2006). Pro ženy měl neodolatelné kouzlo, prožil například románek s populární německou herečkou Renate Blume (mj. APAČI, ULZANA). Jeho filmy dosáhly popularity dokonce v USA. V současné době žije v Berlíně.

Nesmrtelné role Gojka Mitiče

* Tokei-ihto je první indiánská role tehdy pětadvacetiletého Gojka Mitiče, kterou mu svěřil český režisér ve filmu Synové Velké medvědice (1965).

* Velký had byla už role psaná přímo"na tělo"Gojkovi Mitičovi. Ve filmu Náčelník Velký had (1967) si zahrál posledního potomka kmene Mohykánů, který vyrostl mezi Delavary. Když má těsně před svatbou s dcerou delavarského náčelníka, jeho nastávající unesou nepřátelští Huroni a Velký had tak musí prokázat nejen svoji sílu, ale i pořádnou dávku hrdinství a odvahy.

* Bystrooký sokol se objevil hned ve dvou filmech. Zatímco ve Zlatu v Black Hills (1968) ještě bojoval proti zlatokopům a vítězil, v Bílých vlcích (1969) v závěru filmu po mnoha hrdinských činech umírá.

* Hladká tvář ve filmu Smrtelný omyl (1970) byl synem náčelníka kmene Šošonů, který vede svůj lid v boji za práva, která jim zajišťovala smlouva s"bílými tvářemi", které na indiánském území těžily naftu -"černézlato". Tentokrát se scenáristé přidrželi historické události, kdy na území Wyomingu na úpatí Rocky Mountains byla na území indiánské rezervace opravdu nalezena nafta.

* Osceola je první náčelnickou rolí Gojka Mitiče. Tentokrát vede kmen Seminolů, kde společně s indiány žijí i černoši a všichni musí čelit útokům bílých, toužících po nové půdě. Film byl natočen podle historické události,kdy 28. 12. 1835 začala válka proti malému kmeni Seminolů, žijících na Floridě. Trvala dlouhých sedm let a dnes přesně známe počty mrtvých vojáků i civilistů, víme, kolik tato válka stála peněz, ale nikde není zaznamenáno,kolik po jejím skončení zůstalo Seminolů.

* Ulzana - mladý apačský bojovník, který přežije a později pomstí strašlivý masakr svého kmene ve vesnici, kam každoročně přicházejí indiáni na slavnost, při které dostávají od bělochů mouku za to, že na apačském území mohou těžit měď. Události vylíčené ve filmech Ulzana a Apači se také opírají o historickou skutečnost: masakr v mexické osadě Santa Rita je autentický, stejně jako postava dobrodruha Johnsona, zástupce americké důlní společnosti, anásledná americko-mexická válka.

* Tecumseh byla pro Gojka Mitiče role ve stejnojmenném filmu (1972), napsaná podle historických pramenů. Náčelník Tecumseh žil na přelomu 18. a 19. století a celý život bojoval za sjednocení indiánů do jediného státu, který byse mohl důrazně bránit proti bílým vetřelcům. Ačkoli obětoval mnohé, nakonec padl 5. října 1813 v bitvě u Thamesu. Stejně historicky doloženou postavou filmu je William Henry Harrison, zastánce nelítostného postupu vůči indiánům, který nad nimi zvítězil u pevnosti Malden a na 31 dní se stal prezidentem USA, než zemřel na zápal plic.

5 comments:

Anonymous said...

Moc se mi libi, ze Vase stranky maji v posledni dobe i didakticky charakter. Vrha to na nas, lezce, lepsi svetlo.
Drzim palce do dalsiho pokracovani Vaseho blogu.

Anonymous said...

Ono je to spise tim, ze jsme v posledni dobe neuskutecnili zadnou opravdu vyznamnou lezeckou akci...
Pokac

Anonymous said...

voe nocni prustup stenou Hrebenace v deliriu ti nepripadne jako vyznamna lezecka akce??! to uz pak teda nevim.kazdopadne "* Velký had byla už role psaná přímo"na tělo"Gojkovi Mitičovi" hehehehe
janis

Anonymous said...

a co kemo pojedeš na fesťák? Tam bude potenciál na lezecký i kulturní zážitky do tvého blogu.čaj

Anonymous said...

asi ne, ale urcite se potkame na Hnedakovi. Zatim shanim spoluzavodnika/ci
Pokac