Jáchymka rock trip report

Hluboko v deštných pralesích Josefovského údolí ukrývá se magická oblast, kde lezčíci najdou klidu i když venku chčije jak sviňa. Názvy cest Deviant, Deprivant, Hyperborea vypovídají o mnohém... sešlo se nás moc a jediné, co chybělo k dokonalosti, byl přelez projektu Lartpourlartismus... Tomáš Killy Reich byl jeden krok od přelezu!!! Hitem zájezdu stala se Hyperborea, krásná linka přes rezavé kroužky, kterou si zkusili téměř všichni. O večírku v Brně raději psát nebudu. Další fota jsou na http://kovacic.wz.cz.

Znalostní okénko:
Hyperborea byla domovem boha Apollóna, který v ní přebýval, když právě nebyl v Delfách, byla zemí věčného světla , Hyberborejci byli symbolem štěstí, cnosti a moudrosti. Je jim připisováno nesmírné vědění (asi jako jejich daleko slavnějším předkům (možná souputníkům) Atlanťanům. Hyperborejci, jak o nich píše filozof Hekataius, obývali ostrov Helixoii ve věčném jasu, blízko měsíce. Krajina tam byla tak úrodná, že sklízeli dvakrát do roka. Žili ve stálém míru a neznali ani války ani spory. Nejraději žijí v hájích a lesích. Dosahují nesmírného stáří a když je život omrzí, tak jednoduše skočí ze skály do moře. Jsou národem takřka kněžským a boha oslavují každý den. Bohu jsou zasvěceny nejen háje ale i podivuhodný okrouhlý chrám.
Hyperborea se nám promítá do mnoha iniciačních (zasvěcovacích) mýtů. Vedla přes ní cesta do zahrady Hesperidek, navštívil jí tedy i hrdina Hérakles. Slavný pěvec Orfeus po ztrátě Eurydiky, skončil svou životní pouť právě tady. I hrdina Perseus na své pouti ke Gorgonám navštívil Hyperborejce.

Pohoda (foto by Sebo)

Killy v Lartpourlartismu

Leon tamtéž (foto by Sebo)

Cvakání prvního jištění Deprivanta je velmi zajímavé (foto by Sebo)


Asu po dopití rumu

Sebo umí fotit (foto by Sebo)

Deviant Mrnda

Jeskynní lidé

Leon v Hyperborei


Tož velmi povedená akce, kam vyrazíme příště?

15 comments:

Čaj said...

Vy dacani- a já jsem Vám nechyběl? Příště budou závody.Dám už termín,co třeba 13.června?a nebo až 20? Jinak 4.září se bude konat 3.Bad Ass boulder session- ale už na jiné stěně- na Kotelně. Nový a lepší.

Pøk said...

13. 6. je super datum, čaju, bez tebe tam ti byl takový užasný klid:-)

Čaj said...

ale to je přece špatně ty dacane, 8.6 mám státnice a budu mít týden na režírování boulderů atd. kdy se vracíš ze špáňa?potřeboval bych se ještě domluvit z organizačního hlediska

Anonymous said...

To vypadalo jako povedený výlet. Já znám jen tu druhou, ještě lartpourlartisštější část příběhu. A o té by se asi fakt radši nemělo psát:)) Ale byla to paráda, Poku, těším se na nějaké "příště" :) A vidiš, žes došel dom, prej "já ti moc nevěřim":)Ccc.
mára

Anonymous said...

No pokaču, zitra a nedeli možna něco navrtame s Petanem na Babach:)Kdybs nemel co delat muzes se pridat:)Dobra AKU vrtačka se da pučit za 560 kc na oba dny:) Tak pak by mohlo byt co prlizat:)
Leošák

Anonymous said...

A ještě dodatek k Hyperborei: Prý to byly dva ostrovy nacházející se někde na severu. Něco jako teď Grónsko a Island (jen podobnost?!)...
Nebo popřípadě někde v jádru země, v obří dutině ála Jules Verne. mara

Pøk said...

ja jedu do toho Spanelska a zitra se budu balit:-) dik za nabidku. Caju, vracime se 11.6., takze asi by to bylo lepsi az nekdy pozdeji, akorat ze volny vikend mam az ten cprvni v cervenci

Čaj said...

Hoši, všechny problémy na Babách jsou již přelezeny:))Ale příští týden na 100% vyrazím projektit do chřibů- kdyby se někdo přidal

Čaj said...

No pokud by jsi u toho byl přítomen toho 13.6- můžu to spíchnout zatím sám a ty mi s tím pomůžeš po příjezdu,ok? Jsem na tyto šibenice(termíny) už zvyklej.

Čaj said...

Hele prcám na to- oficiální termín je 13.6. Udělejte si všici volno, protože to bude stát za to!!!

Anonymous said...

ok, udelam vecer plakat
pokac

Anonymous said...

kluci nechcete to posunoz jeste o tyden , mam 13 zkousky v budejkach.market

Čaj said...

to by se sice hodilo víc, ale bohužel 20. už bude každej v prdeli:(

Pøk said...

a ja budu na svatbe toho 20 a i 27:-)

Anonymous said...

Hodnocení akce: velmi zdařilé......=) Ty si Maro Pokáče nedoprovázel až ke dveřím????
M