Valašský kůň

"Mystický" Valašký kůň (Weisser, Lidinec, 1997) se dlouhou dobu divoce pásl na lišejníku Saxifragy a snad pouze Adam Ondra si na něm kdysi zařádil. Zkazky o těžkém boulderu až pod řetězem spolu s klasifikací 9+ od Pawla a pastvinou až ve žlebech, to vše umožnilo koníkovi vésti poměrně poklidný život. To by však nebyl Asu, aby se směle nevydal poškádlit žlebskou zvířenu. A uspěl...a tvrdil, že to není tak těžké. S Mrndou jsme zavětřili jak ohaři, možnost vylézt Koně se jevila reálnou! Po dlouhé době jsem v sobě zažehl chuť po přelezu...už jen kvůli tomu názvu cesty... 

Asu cválá boulderem (foto P. Pompe)
Při první návštěvě jsme s Mrndou rozluštili hlavolam horního boulderu...čísílka označují možné chyty. Je to velmi specifický problém se špatnýma nohama a divnýma chytama, kde se člověk ocitne až téměř ve vodorovné poloze.              

Při další návštěvě to tam Mrnda s přehledem poslal....(foto V. Skořice)
Atmosféra byla v ten den velmi vzrušující a já spadl pětkrát v posledním kroku....zajímavé je, že mne z toho boulderu bolely jen nohy...(foto V. Skořice)
Cestu jsme pracovně rozložili na dvě části...spodní jsme si nazvali Valašský poník. Je to tak za 8 a je to parádní saxi lezení, kde cestou potkáte moře roztodivných chytů (foto V. Skořice)
Klíčové místo Poníka je ve výlezu z převisu, kde poskakujete/šaháte do dobrého chytu, kde dost zavazí erárka. Pak vylezete na polici, kde se posadíte a relaxujete...Pokud si netroufáte na Koně, je možné se vydat vlevo k řetězu sousední cesty nebo vpravo do slaňáku Saxi (foto V. Skořice)
Z police následuje krásné a nepříliš obtížné lezení až k poslednímu jištění, které se cvaká trochu obtížně...a pak již jen provést to, co se člověk naučil při luštění hlavolamu...(foto V. Skořice)
A jelikož skryté touhy se občas naplní, při třetí návštěvě jsem Koně zřetězil také. A byl moc rád. S klasifikací je to složité...navíc těžko říct, zda jsme třeba nepoužili trochu jiné chyty než prvolezci... shodli jsme se na 9-/9...takže to běžte někdo vyzkoušet, cesta je to fakt zajímavá a léto je na žleby ideální!

7 comments:

tah-sha-tunga said...

Gratulujem, páni (Asuovi nie, tomu som už skôr). Ale trochu ma mrzí, že sa mi nepodarilo byť tým "prvým, pretože "koňa" sme skúšali prvýkrát už v roku 2010, potom ešte o rok neskôr... Bohužiaľ, málo návštev v Žleboch. A neodpustím si - "poník" je určite ľahší, ako 8 (sme sa so spolulezcom zhodli, že niečo cez 7+), tak neviem, kadiaľ ste to liezli, alebo či odtiaľ niečo nevypadlo...

Pøk said...

A jak se ti ten Kun jevil obtiznostne?

Mrnda said...

A vedle me v oranzovym je Kolouch?

Pøk said...

to je Kun! ty uz si ani nepoznas Koloucha???

Anonymous said...

5ekl bych, že něco přes 7+ by mohlo být i za 8 :-D

Pøk said...

a vrsek?

tah-sha-tunga said...

Ten spodok bol pre mňa povedzme 7+/8- (taká alibistická klasifikácia), záverečný boulder sa nám za tých pár málo pokusov nepodarilo vymyslieť. Hlavne tam vtedy bol iba starý kruh a ešte výlez nebol vyčistený... Od veľkej police po boulder tých pár krokov takých 7-, ale to si asi nechcel počuť :)