Horolezecká literatura !!!

Samozřejmě, že péče o tělo a zevnějšek je důležitá. Tělo samý sval a šlacha, krasová móda dle Leona... Ale neměli bychom zapomínat na vnitřní stránku, duševní růst a alespoň malou sečtělost! Není totiž nic horšího než chlapec či muž, který je vnadně přilepen ke skále, zato však na zemi, je to naprostý buran a omezenec.. Samozřejmě to platí i pro opačné pohlaví, aby snad pánové nebyli uraženi. Zkrátka, péče o nitro je důležitá, a proto jsme se po článku o Krasové módě zaměřily na často opomíjené téma: Horolezecká literatura.


Opět jsme se trošku vyptávaly, sbíraly tipy a nakonec jsme vybraly několik knih, které nám byly doporučeny.

Herman Buhl - Od Alp až po Himaláje

Absolutní klasika legendárního himalájisty a alpinisty, který svými výkony předběhl dobu - sóla v Alpách, sólový vrcholový útok na Nanga Parbat. Z knihy číší obrovská energie a zápal pro lezení, radost ze života v horách, skromnost a chudé poměry (Rakousko po II. sv. válce třelo docela bídu).
Čtenář si autora "musí zamilovat" - otázkou totiž zůstává, jaký Herman vlastně byl ve skutečnosti...?
Oblíbená epizoda z knihy: V Insbruku nasedl Herman na bicykl, odjel do Bergelských Alp (přes sv. Moric), vylezl solo na Piz Badile a sestoupil - vše za jeden den, trochu se prospal a jel zpět domů. Malinko znaven usnul za řidítky a spadl do řeky !!! :-) kdo někdy jel do Morice a lezl na Badiel může ocenit tento výkon (převýšení jak kráva).

Radovan Kuchař - Deset velkých stěn

Nejznámější a nejúspěšnější československý horolezec 50. a 60. let přenesl neopakovatelným způsobem na papír všechny své zážitky z nejtěžších výstupů. Jeho kniha Deset velkých stěn se tak stala doslova kultovní záležitostí, která po svém vydání v roce 1963 ovlivnila v Československu nejednoho horolezce. Téměř povinná součást knihovny každého milovníka hor byla v antikvariátech do dnešních dní jednou z nejvyhledávanějších knih. Nesmí chybět v žádné horolezecké knihovně!

Josef Rakoncaj - K2
Poměrně slušně napsaný příběh zdolání K2 vycházející hvězdou československého alpinismu - J.R. zvaným Rákoska. Kniha byla napsána zhruba kolem roku 1985, proto je potřeba brát ji v kontextu doby.

Gaston Rébuffat - Hvězdy a bouře
Popis šesti významných výstupů severními alpskými stěnami (Grandes Jorasses, Piz Badile, Drus, Matterhorn, Cima Grande, Eiger). Kniha obsahuje také životopis a seznam nejdůležitějších prvovýstupů.

Julius Kugy - Ze života horolezce

Velmi čtivá a poutavá kniha. Julius lezl v horách od druhé třídy gymnázia do
r. 1918. V roce 1924 napsal v předmluvě své knihy: "Hory mne ještě volají. Slyším jejich hlas, když bdím, slyším jejich hlas i za snů plných touhy." ...."Vždy mne trochu mrzel výraz "horský sport". Nevyhledávejme horu jako lezecké nářadí, hledejme její duši!"
Úryvky z knihy na:
http://kalim.horolezci.cz/scr/kugy.php

Miroslav Šmíd - Ze života horolezce

(není to chybka, knihy se opravdu jmenují stejně)
Kniha, ve které jeden z nejvýznamnějších československých horolezců Miroslav Šmíd vzpomíná na celou řadu výstupů a expedic, od počátků v okolí Police nad Metují, přes první zkušenosti v Tatrách a Alpách, až po extrémní lezení na Kavkazu, v Himálaji, v Yosemitech i v Latinské Americe. Sympatické je, že Miroslav Šmíd se nehnal za výkonem, nepatřil mezi dravé lezce, nevidící před sebou nic jiného než vrchol, slávu a uznání. Radoval se z nádhery hor, fotografoval, filmoval.. Hodně z této lásky k přírodě a horám se odrazilo i v textu knihy.

Joe Simpson - Pád do ticha
(kniha i film)


Dokumentární příběh natočený podle stejnojmenné knihy Joea Simpsona. Ten se při lezení se Simonem Yatesem vysoko v peruánských Andách zranil a ohrozil tak život svůj i svého kamaráda. Jediné, co mohli udělat, bylo přeřezat lano, které je spojovalo. Simpson spadl do ledové trhliny, odkud se v bolestech, bez jídla a vody po téměř čtyřech dnech doplazil zpátky do základního tábora. Dorazil jen hodinu poté, co se Yates vydal zpět do Británie.
Příběh není jen o horolezectví a horách, je hlavně o lidské duši a síle. Návrat obou provázely smíšené reakce. Společnost byla šokovaná - Yates byl kritizován horolezeckou komunitou za porušení nepsaného pravidla - za přeřezání společného lana, což bylo prolomení tabu. Kvůli silnému psychickému tlaku na Yatese se Simpson rozhodnul jejich společný příběh publikovat, aby veřejnosti vysvětlil Yatesovo rozhodnutí a aby vyvrátil jednostranný pohled na situaci. Simpson věřil, že Yatesovo rozhodnutí zachránilo život oběma.

Josef Štyrsa - Kamarád ze skal
Mírně zbeletrizovaný příběh legendy pískovcového lezení Josky Smítka - pravděpodobně posbírané historky a vzpomínky pamětníků (supr).
Smítko lezl krátkou dobu cca 1938 - 1944, ale dosáhl mistrovské úrovně své doby a posunul dál ducha a filozofii pískovcového lezení. Po útěku z totálního nasazení se před nacisty skrýval ve skalách. Byl mučen a nakonec zastřelen v dubnu 1945 v Terezíně. Kniha je těžko dostupná.

Himalájští tygři
Absolutní klasika počátků dobývání Himalájí - především prvních dosažených osmitisícovek. Čtivé a poutavé. Vydání s ilustracemi od Buriana - umocňuje čtenářský zážitek!

Walter Bonatti - Vrchy moje vrchy
Bonati byl asi lepší alpinista než spisovatel, ale kniha prý také stojí za přečtení. Zvláště popisy některých jeho legendárních prvovýstupů podávají autentický zážitek boje s tehdejším topem alpinismu - solo prvovýstup na Bonatiho pilíři Petit Drus a tragedie na piliři Freney - Mont Blanc.
Poutavá je od něj také kniha Hory mého života.


Pat Ament - Master of Rock
Příběh Johna Gilla - amerického bouldristy, který v 60-tých letech vytyčil tehdy nepochopenou větev boulderingu a o několik desetiletí předběhl tehdejší následovníky - boulderisty. V té době kulminovalo technologické (technické) lezení, volné lezení teprve nesměle vystrkovalo růžky a to, co Gill tehdy předváděl, se mnohdy setkalo s fatálním nepochopením.

Ivan Bajo - Smiech na lane


Koncentrovaná esence lezeckého světonázoru a humoru (nebrat lezení a život tak vážně a ze všeho udělat srandu) - povídky, kreslené vtipy, zlidovělé hlášky - "Beštie s krídlami to niee fér", "Ako ti mohu napadať kameinky do polievky", "Ty ďuro ten japonský teleobjektív bohousky približuje", "Natoč sa viac z profilu" a další...=o)




Sýkora - Pískaři

Historie lezení na Broumovsku, především pohled do legendárního a démonizovaného Adršpachu. Přepsané vzpomínky pamětníků a převyprávěné rozhovory s osobnostmi a legendami Polické pánve, čtivé, burcující a motivující!

Jarda Maršík - Sasko
Nádherná výpravná kniha o lezení v Sasku z pera a fotoaparátu Jardy - velekého propagátora lezení v německé části Labáku. Psal seriál o Sasku na lezec.cz, organizoval Máj v Sasku - komunitní výjezd fandů lezení v této oblasti. Neposledně byl skvělý lezec v duchu konzervativních pravidel saského pojetí lezení na písku.
Proslul také solo prustupem cesty Big Wall na Presidenta v Labáku.

A ještě pár klasických výpravných knih založených na fotkách:

Heinz Zak - Rock Stars
Profily sportovních lezců z 90 - 2000 let, motivační inspirující.


Heinz Zak - Yosemite
Dech beroucí galerie přírodních a lezeckých krás, Mekky sportovního lezení 60-tých let.

Zajímavých knih s poutavým příběhem je samozřejmě ještě mnoho. Každý má jiné chutě a upřednostňuje jiné styly. Proto, pokud jsme na nějakou dech beroucí, úžasnou knihu, která vám přirostla k srdci zapomněly, neváhejte a pište!!!



P.S.: Ale s tím čtením to moc nepřehánějte..nechceme přece žádné knihomoly..=o)

Bára a Kolouch

9 comments:

Anonymous said...

Yves Ballu - Horolezci..o vývoji evropského lezení..zajímavé čtení..(doporučuju v případě, že máte pocit, že vaše outdoorové technické oblečení a vybavení není dost outdoorové a technické..) V.

Anonymous said...

Jéé super, tolik mi toho ještě chybí přečíst... Potěšilo mě, že jste zařadili i knihu o Joskovi Smítkovi. Těžko dostupná sice je, ale pokud by měl někdo zájem, mám ji v PDF. Jo a drobnůstka - autor je Josef ŠtYrsa.
Mějte se baby, Tatuš

Anonymous said...

Smiech na laně by měl znát každý z vás nazpaměť, to je Československá lezecká bible:-).Vlk

Anonymous said...

Pekne. Deset sten shanim po antikvariatech uz nekolik let, ale je to marnost :( Kadozpadne zivotopis bozskeho Hermanna doporucuju, realie povalecneho Rakouska jsou fakt zajimavy (treba nocni plizeni pres hranice, kdyz chteli lezt v Dolomitech) a tech veselych historek taky hafo. Moje oblibena je, jak Hermann vyhral zavod ve sjezdu, i kdyz stal poprve na lyzich. Vsichni delali obloucky, on jel rovne, vyhral, akorat si pretrhal vazy v kolene...
Petricek

Anonymous said...

asi hledaš blbě, sem tam sehnal už dva kusy, ale ten jeden se pak směnil se švihákem za hvězdy a bouře a to mi připomíná, že mi je ještě vlastně nedal....ty rockstar bych si rád dal, sem to ještě nikde neviděl....asu

Anonymous said...

A kde je Bily pavouk od Harrra?

Anonymous said...

Kdyby si někdo chtěl něco půjčit, tak mám ze zde uvedených Buhla, Kuchaře, Bonattiho + něco od Harrera, Herzoga, Rébuffata atp.
Ten Buhl je super knížka, asi nejlepší, co jsem četl.
Došlík

Anonymous said...

Zdravím toto by měl být vzkaz hlavně pro Tatuš, ale pokud by jste i někdo jiný vlastnil knížku Kamarád ze skal v pdf. Byl bych neskonale vděčný kdyby ste mi jí mohli poslat. Sháním jí už hrozně dlouho a bohužel všechny pokusy byly zatím marné.
Díky Pépi
můj mail je pepi_snb@centrum.cz

Anonymous said...

Ahoj,
máte někdo nějakou z těchto knih v pdf? budu vám velmi vděčný když se mi ozvete na dalibor.feit@seznam.cz