Harmonie

Sobotní den jsem nestrávil na skalách, nýbrž jsme s Katkou objížděli zajímavé stavby ve středních Čechách, ve kterých byla použita hlína jako stavební a interiérový materiál. A byl to tak intenzivní a inspirativní zážitek, že mám nutkání se o tom podělit i zde, na lezeckém blogu...laik by si pomyslel, že hlína je buď již naprosto archaický, či možná podezřele alternativní materiál...no ale to co jsme viděli, svědčí o opaku.

První zastávkou byl rodinný dům v Čelákovicích, poměrně luxusní stavba ve vilové čtvrti, jako jediná zapadající do rovinatého polabského terénu s borovými hájky. Kompletně všechny stěny provedeny dusanou hlínou v dřevěné konstrukci, interiérové hliněné omítky, e sprchovém koutě marocký štuk. Zelená střecha, solární panely. Použita hlína z místních zdrojů, stavěno z velké části svépomocí 4 roky.

pohled na modřínovou fasádu

detail dusané stěny s pigmentovými dekorativními prvky

Další zastávkou byly dvě luxusní restaurace v Benicích a Průhonicích, od arch. Suskeho, obě opět provedeny s použitím hlíny...


No ale tohle vše byl "pouhý" předkrm k tomu, co přišlo k večeru. Návštěva sochaře Lukáše Gavlovského a jeho rodiny v obytné kostce zabudované do rekonstruované stodoly. Totální spojení konkrétního člověka a jeho domu. Harmonie. Spokojenost. Konstrukce kostky je dřevěná, se slaměnými zdmi, hliněnými vnějšími i vnitřními omítkami, vybavení originální ze dřeva. Nádhera. Strávili jsme zde pohostinné 3 hodiny zakončené parádní večeří.

Více o autorovi, jeho tvorbě a domu se můžete dočíst zde.

Od původního plánu pokračovat v neděli za lezením na Roviště nás odradilo počasí a tak jsme druhý den stáli pod Vaňousama a já si jen tak na pohodu vyběhl Epitu na RP, moje první devítka...a jakou to má souvislost s tímto příspěvkem? Možná žádnou, ale když nad tím tak přemýšlím, tak mám pocit, že mě to sobotní setkání s harmonií snad trochu ovlivnilo a ukázalo se, že lezení je hodně o hlavě. S klidnou myslí leze se holt lépe:-)

Tak snad vás tento exkurz mimo skály moc nezklamal...

4 comments:

Anonymous said...

Hra s kameny... Jo, jo, člověka to uvolní i pěkně nakopne. Willhem

Anonymous said...

Poku, přesně jak píšeš, když se dostanu do pohody a uvolním se, pak přelezu věci, které mě třeba předtím nešly, a zrovna teď taky žiju z harmonického víkendu, pěknej článek
Šárka

Anonymous said...

je hezké, žes na to konečně poku přišel! ať to dál válíš!!!asu

Mrnda said...

no to je dost....gratulace=)