Amfiteátr - průvodce

Zkusil jsem ty cesty v Amfiteátru nějak sesumarízovat, výsledek posílam na Lezce i s nějakýma fotama a více informacema. Tady na blog dávám pouze holé info s cílem uspokojit ty nedočkavé...

Přístup
Přímo po stezce (vlevo od stěny Vedle propadání) vedoucí nad Rudické propadání, po pravé straně mineme stěnu s projekty a ocitneme se v přírodním amfiteátru (příchod je možný i seshora po louce z vesnice).
Cesty
Celkem se v Amfiteátru nachází 9 cest plus 9 „projektů“ či volných směrů (+ další projekty na okolních stěnách). I přes toto malé množství si můžete vybrat mezi cestami technickými, silovými, morálovými i boulderovými. Amfiteátr lze rozdělit na Plotnu a Zadní stěnu, netřeba ani náčrt, na místě je to docela zřetelné. Do cest v Plotně se nastupuje jakoby v jeskyni, kterou je pro přístup k Zadní stěně nutné dále prolézt kolem nástupu cesty Jako Jed. K cestám číslo 7 až 12 (dle nákresu níže v textu) je nutno vystoupat ještě dále do vyššího podlaží.

A nyní popis cest v Amfiteátru a komentář k nim.

Plotna
(popis cest zleva doprava, náčrt jsem nedělal, bo mi to nešlo vyfotit celé a kreslit neumím)

1. ???
Úplně vlevo za hranou Plotny je smyčka a pak borhák již v plotně, více informací nemám.

2. Protažený obličej 7-, M. Foltánek a P. Lazar, 2008
Delikátní plotnové lezení, podobné jako v Sto roků samoty, spíš těžší jak 7-, nahoře to svádí lézt doleva. Měděné borháky.

3. Projekt
Borháky v plotně, vypadá to těžce.

4. Sto roků samoty 7+/8-, J. Mrnuštík a M. Jedlička, 2008
Krásné plotnové lezení, možná lehčí jak udávaná klasifikace. Kluci tuhle cestu doslova vyrvali mechu. Nástup dole z jeskyně bez odšlapu. Cesta vede přes 4 bh k erární smyčce a od ní vpravo přes jeden bh do řetězu.

5. ???
Smyčka ve skále

6. ???
Smyčka ve skále


Zadní stěna
(popis cest zleva doprava)

K cestám 7-12 je nutné prolézt jeskyní kolem cesty Jako Jed a Dekadentní a přes mechovou skalku přelézt na plošinu do dalšího poschodí)



7. Volný projekt
Mechový kout s pracovním názvem Jan Puš, klasifikace cca 3-4.

8. Žandova 7+, M. Žanda, 20.století, přejistil Vlk 2008
Nastupuje se hranou doprava ubíhajícího koutu (trošku morálově, nutné se i trochu hrabat listím) a pak přes tři borháky a závěrečnou převislou spáru ke slanění. Spára je dost silová a moc dobře se nedrží, připadá mi to těžší jak 7+.

9. Volný projekt
Narovnání nástupu cesty Žandova stěnkou, docela těžké .

10. Agregátor 7-, J. Straka a P. Pokorný, 2008
Kříží zprava Žandovu, nástup sokolíkem přes stříbrný borhák (výše se hodí smyčky), přes první borhák Žandovy doleva k erární smyčce a bez odšlapu ke slanění.

11. Smyčka 6+/7-, původně V A1, přejistil Vlk 2008
Krásná cesta s dvěma těžšími místy, nástup doprava ubíhajícím sokolíkem přes dva borháky a pak po dobrých chytech k zajímavému převísku.

12. Smích biskupů 6+, T. Katrňák, F. Kirchner, M. Karafiát, říjen 2008
Nástup stěnou vpravo od cesty Smyčka, s kterou jsou první dvě jištění společná. Biskupové poté kříží Smyčku doleva přes převísek s přešahem na hranu. Pěkná cesta s dvěma těžšími místy.

13. Jako Jed 7+, P. Kubík a R. Bedan, 2005

Velmi jedovatá cesta, která začíná dole v jeskyni a napojuje se do Smyčky. Podle mého názoru těžší jak 7+. Cvakání prvního je docela zajímavé, případný pád by zřejmě znamenal přeměnu lezce ve speleologa.

Cesty 14 - 18 začínají v "mezipatře" vpravo od cesty Jako Jed.

14. ???
Nová červená smyčka ve staré skobě. Víc nevím.

15. Volný projekt
Vlevo od cesty Dekadentní je možné udělat ještě jednu cestu

16. Dekadentní 9, J. Šálek, 2008
Nejtěžší cesta v amfiteátru, sice pouze pár kroků, ale zato dost výživných po velmi špatných stupech a malých chytech.

17. Chuck Norris 7+, J.Šálek a V. Wolf, 2008
Krátké a úderné, stejný slaňák jako Dekadentní, věnováno neúnavnému přispěvateli do zdejších diskusí, Tah-sha-tungovi. Police vpravo překvapivě moc nebere. Nástup z kamene (cvaká se z něj první jištění)

18. Projekt
cesta z dílny Vlka ubíhající vpravo od Chucka Norrise

Dalších několik projektů je vyborhákováno i na věžičce pod Masivem (Vlkův kobercový nálet?).

Rudicím zdar!

9 comments:

Anonymous said...

Zdar Pokáču.
Ta cesta "č.1 ???" je myslím novej Mauglího kvak (ta smyčka).
Pak vpravo od toho je borhák matný (těsně porád ještě za hranou, blbě kolem stromu.) Přelízá se do plotny k velkým hodinám a přes nějaky ten borhák do slaňáku Protaženýho obličeje. To je nějaka stara cesta co Vlk přejišťoval. Pak je teprve Protažený Obličej. Tož tak. mára

Anonymous said...

aha, dík za doplnění. Ma ta stara cesta nejake jmeno?
Pokac

Anonymous said...

A stejně tak "č.5 a 6" (smyčky v plotně) jsou Mauglího McKvaka:)
A 3.projekt je KURVAtěžkej a letos už asi nebude :((
Jinak průvodce parádní, už to chtělo něco takového. Sektor je to skvělej, boží dekadence! Takové "pohádky z mechu a kapradí". m:)

Anonymous said...

No se jmenem nevim. Vlk to borcum navrtal spolu s Obličejem ať si hrajou. Ptal jsem se na to MAuglího, ale řikal, že je to stará cesta a moc nevypadal, že by tomu daval nazev on. Tak vlastně nevím, kdo tomu ten nazev a klasu vlastně vymyslí. Jestli kluci nebo Waisser, Vlk, či Janzen neb "jen tři lidi ví vo co v Krase jde" :))mara

Anonymous said...

Prej "Hrana":) Výstižně....
Mrnda

Anonymous said...

trošku Rudické terminologie:

- pomalu pudem, zasahli mne již tři netopýři do obličeje

- tady by všude šla udělat cesta

- dneska nelezu, je to málo oslizlé

- tzv. Žandův ÚDer:
Žena poskytuje orální uspokojení muži, který se jí při tom zeptá: "Kdo je tady šéf?" Jestliže dívka odpoví" "Ty jsi šéf", udeří ji muž údem do obličeje a řekne" "Špatně, kurvo! Velký a mocný Žanda je tady šéf!"

Anonymous said...

ad. cesta 14, po dnešku již borhák se smyčkou v něm, více o tom Mauglí, snad to letos dokončí, pač to dělá od spodu

tam kde je v nákresu "několik dalších projektů" je cesta Traverzová (nástup od štandu z police a traverz doleva k rozbitému koutu - otázka, jestli je nahoře přejištěná, více by věděl Vlk, který to asi přejistil), vedle ní je krásná (ale také ne uplně lehká) linka 8 či 9 stříbrných borháků od Pavla Weissera a ještě někoho s názvem Náhradní plán (či tak nějak), klasa někde okolo 7+, ale možná podle slov autora i težší (nástup přímo z cesty od amfiteátru směrem dolů k propadání), vedle je pak výrazný kout - vyborhákováný, stále ještě projekt (chybí slaňák a přelezený snad A.O.), a dále jsou projekty v obtížnosti 9 či 10 UIAA. ThomasKa

Anonymous said...

super Tome, dík za doplnění
Pokac

Anonymous said...

Takže ta cesta od Weissera se prý nakonec jmenuje Náhradní program a dle Toma je klasifikace nekde mezi 7+/8- až 8-...cituji "super linka 20m dlouha, solidne do previsu a silove sahy od 3 bh az nahoru... a to nas na to weisser lakal s tím, ze nevi, jestli to je 7- nebo 7"
Pokac