fota z Macochy

Pár fotek od Stračeny z cesty Dítě času...

Na první fotce je nástupový traverz, za mokra docela legrace, cvaká se i elektrokabel a uklouznout se dá nejen na skále, ale i na bahně, listí, mechu, lišejníku či mincích od turistů. Zbytek je výlez z poslední (třetí délky), kdy nejtěžší je to až nahoře, kdy je nutné držet trávy a hledat kořen:-)




no a ještě trocha info k lezení v Hranicích, co mi poslal mailem správce oblasti Jirka Babača:
Hranická propast je Národní přírodní rezervace (NPR) což je nejvyšší stupeň ochrany maloplošného území ! Horolezecká činnost je ze zákona zakázána. Flastr za porušení ochranných podmínek je tuším do 100 000,- Kč! Vyjímku ze zákona uděluje Ministerstvo ŽP. Vzhledem k tomu, že v lokalitě se vyskytují chránění živočichové a ohrožené druhy rostlin je šance na úspěch žádosti o výjimku rovná nule. Je to smutné, ale je to tak. Co se týče Tebou zmiňovaných smyc, tak nevím oč se jedná, ale svého času mi vyprávěl jeden borec středního věku, že když byl malý kluk, tak že tam vyděl nějaké borce slaňovat, jestli to má nějakou spojitost a nebo ne nevím. V každém případě bych nedoporučoval cokoli zde podnikat.

Co se týče Infarktu, tak to je stará známá záležitost, kde před vytvořením Černotína se vcelku běžně chodívalo trénovat, pravdou je, že Infarkt je součástí Národní přírodní památky (NPP) Zbrašovské Aragonitové jeskyně, kde je ze zákona horolezecká činnost rovněž zakázána. Pravdou je, že předmět ochrany je jiný než u Propasti a tak možná proto zatím nikdo neprudil ohledně lezení zde, a nebo mi to alespoň není známo. Pravdou je, že veškeré lezecké aktivity jsou na Infarktu v rozporu se zákonem a v případě, že by někdo byl přistižen při lezení, tak mu hrozí rovněž flastr do 100 000,- a stejné je to se skalkou u pramene na promenádě. V každém případě to osobně mám tak, že raději si zajedu na Potštát, Helfštýn nebo do Černotína, než bych mněl riskovat konflikty s orgány OP.

No comments: