Hnusák

Víno v mé sklence se chvěje jak plamen svící
Slyš píseň lezce Ach kdo mu uvěří
Že viděl hnusáky splétat si při měsíci
Vlající zelené mechy kadeří

Zpívejte blázněte s plnými sklenicemi
Ať váš křik písničku lezce přehluší
A všecky blondýnky odevšad přiveďte mi
Ty snivé panenky s copany u uší

Kras Kras je opilý Z piva na terase
Zlato všech nocí dnes napadá do řeky
A lezec zpívá dál Smrtelný chrapot v hlase
O cestách jež léto zaklely na věky

Jak výbuch smíchu má sklenice rozprskla se...

Pro mnohé asi trošku úchylná, pro některé obohacující, pro jiné prostě jiná...více jak roční zábava několika lezců a dokonce i lezkyň, poznávací soutěž Krasový Hnusák, jest u konce...opilecký nápad se vylíhnul kdysi při přelezech Soplivé zeleně na Býčí skále v hlavě nečekané, neb sportovní cesty preferující, v hlavě Mrndově...za podpory slovutného skeptika Petříčka a mé maličkosti, libující si tehdy v lezení lehkých, ale mírně dekadentních cest, neb na ty těžší jsem jaksi neměl výkonnost...A jelikož nápady se mají realizovat, zrodil se Hnusák...a našel své místo mezi útesy devonskými, v přítmí žlebských strání,v lokrech a mechu, v pekelném jícnu macošském...téměř 20 dobrodrodruhů se s různým stupněm zápalu snažilo zdolat přes 100 vybraných, převážně docela dekadentních linií...Jaký byl vlastně smysl celého snažení? Byl to pokus, jak oživit cesty, které naše generace v převážně většině opomíjí, ale které mají určitou historickou hodnotu či jsou nějak zajímavé, popřípadě jsou prostě hnusné. A to se myslím podařilo - přelezy Mauglího cest a některých dalších chuťovek jako např. 50. den Neznámá na Saxině, Pilíř na Býčím rohu atd. hovoří za vše - možná by je borci lezli i bez Hnusáka, ale byl to určitý impulz...a užili jsme si hafo legrace, to hlavně, i když někdy jsme sklízeli nechápavé reakce - trávit ideální lezecké dny hrabáním v hlíně a skoky do kořenů? Ano, musím přiznat, že občas, sýpajíc z vdechování žlebských lišejníků, myslel jsem, že jsem se pomátl, ale mě se ty cesty nakonec neuvěřitelně líbily a jejich přelezy mě naplňovaly intenzivními pocity...a nejen cesty, ale hlavně spolulezci, kdy zejména s Asuem, Márou, Mrndou a Petříčkem jsme zažili kopu legrace...

A jak to teda dopadlo?
Nejvíce hnusů posbíral Vlk, celkem 108 kousků, kdy nám vytřel zrak svým kouskem v podobě oznámení tří přelezených cest den před uzavírkou soutěže, čímž odsunul na druhé místo Asua, který nasbíral famózních 106 kousků. Na třetím místě jsem skončil já s 91 cestami, pouze o jednu cestu před Bernym, který bohužel tu jednu cestu nestihl, těšili jsme se na dělené třetí místo...což by pro mne byla velká čest, neb Berny jest hnusák par excelance a rozhodně leze hnusy mnohem lépe než já...pak již následovala velká propast, neb další účastníci soutěže to tolik nehrotili...

Položil jsem několika vybraným hnusákům tyto otázky:

1. Jaké cesty přelezené v rámci soutěže si nejvíce ceníš
2. Nejzajímavější moment při lezení hnusakovských cest?
3. Co tě na těchto hnusákovských cestach tak baví?
4. Které 3 cesty ti chyběly v seznamu?
5. Co si o celé té soutěži vlastně myslíš?

některé odpovědi uvádím s prominutím bez interpunkce, nechce se mi to přepisovat...

Petříček

1. zadne si nijak zvlast necenim, lezl jsem spis ty lehci

2. zadnej si nevybavuju

3. bavi me ten napad, dekadentni uchylnost mych kamaradu i cele souteze

4. vzhledem k tomu, ze mi o samotne cesty ci soutezeni moc neslo, nic mi v seznamu nechybi. Samozrejme dalo by se najit vicero total fekal hnusnu ala Rally Safari, ale v tom nevidim podstatu.

5. ze se zvrhla v priblble soutezeni, o ktere na zacatku, kdyz jsme ji vymysleli, vubec neslo. Pridavanim cest, o kterych si myslim, ze je konkurent nemuze ci nestihne vylezt, dopisovanim cest na posledni chvili a podobnymi praktikami pro me soutez ztratila ducha a prestala me zajimat.

Mrnda

ad1) rozhodnopadne Predstartovni, hodne me toho naucila

ad2) libily se mi ty spolecne najezdy na urcitou cestu.... (doufam, ze se to chytne...a ten napad s vyberem treba 5ti opravdu tezkych cest na ktere bysme spolecne jezdili urcitou cast roku se ujme)

ad3) integrace do socialni skupiny psychoaptickych maniaku, kteri se pokousi o uniku z reality bezneho sveta lezením velmi nehezkych cest, přestože je v nejbližším okolí spousta cest hezkých či krásných - nekteri dokonce zacali verit, ze ty hnus cesty jsou vlastne best krasne cesty....to je urcite nejakz syndrom, stihomam nebo neco takeho - tema na diplomku. jo a pak me bavilo psat si prelezy cest na lezce, kde k nim do te dobz nebyl zadny zaznam

ad4) Asi je toho spousta, hodně jich bylo i navic...tezko jmenovat. Mozna snad Mičkova me napada....ale spis sem na neco zajimavejsiho urcite zapomel

ad 5) libi se mi ten napad a jak to spojilo znacny mnozstvi lidi...pritom je to takova kravina:)

Asu

1. V rámci soutěže, první rok Pozdní sběr, pač to byl nečekaně rychlý přelez a přitom je to krásná cesta. Rok druhý pak Předstartovka, pač mi dávala furt mega sadu a dost pokouřit, než se nechala voject. Jinak před soutěží Kocovina.

2. Rohodně to byly dny, gdy sem lez s Pokem. Zadržovaný smích v Aleluji, hec v Žanda slapu a nezapomenutelný podzimní den v Alpské, Kozlovi, Neznámé a pokusu v Odyssei, toť jistě vrchol dekadentního využití nejen času, aleš i deklasování měřítek lezeckých, začalo mi totiž připadat, že to nejsou hnusné cesty, ale prostě cesty (přitom člověk víc lez keřy, stromy a rozmrdem, než samotnou skálou).... Pocitově nejintenzivnější byl však podvečer s Jenem v Kocce, ale jak sem řek, to bylo ještě před soutěží....

3. Líbilo se mi, že se to lezení vzalo z druhého konce, lezli a zkoušeli se cesty, o kerých se jinak jen mluvilo, nož nikdo se nehec. Zjistil sem o čem takové cesty sou, bavil se s přáteli, zapíjel se strach, či radost z přelezu, poznal sem dost zajímavých míst a koneckonců zjistil na co mám. Myslím, žeš bez této soutěže bych se do dost cest asi ani nepodíval. Navíc se mi líbí, že nezůstala snad jediná cesta, kerá by neměla přelez a ty co přelez měli, tak né jeden, ale hned několik, žeš se prostě nehec jen jeden lezčík, nož více, to se mi na tom líbilo...

4. třeba Normálka na Zpyči roh, Dlouhý kout na Rorejsech, Trošku nervy na Koňa, ale bylo by jich jistě víc!

5. Prvotní idea byla parádní a došla vcelku i naplnění. Aspoň za sebe musím uznat, žeš sem měl dlouho chuť se hecovat a bojovat.
Mrzí mě jen dva okamžiky. První, když sem byl obviněn z jakéhos diktátu, to se ale nakonec vyjasnilo, pač nejdřív každý vše pochopil jinak... Druhý pak přístup Vlka. Nerozumím tomu, proč nejdřív natajňačku vylez skoro všechny cesty, místo toho aby začal s náma (a když sme ho hecovali ať se přidá, tak jen mlžil, že se na to může...),dále přídavky keré ani zdaleka nepřipomínaly hnusy, či výmrdy, spíš to vypadalo na dvě borcovi do té doby nejtěžší cesty. Nož, ale to vše by se dalo snáť přehlédnout nebýt toho, že nepřistoupil na hru s otevřenýma kartama, kerou všichni ostatní hráli. Dybych byl býval tušil, asiž bych rači dál nehrál....Uznávám, žeš podzimem jsem už neměl moc náladu na hnusy, byl sem doslova přehnusován, navíc po avantýře v Haleluji sem chtěl aspoň na chvíli lézt úplně něco jiného. Do štengru s Vlkem mě pak spíš nahecovali jiní, keří mě mailem nebo v brzkých ranních hodinách v putyce ukecávali, ať to zkusím, ačkoliv já se viděl spíš v těžkých sportovkách. O to víc mě mrzí, že dyž sem toto kúli těm fšem udělal (dík za podporu), tak pak zjistím, žeš se hraje jinak. Rád bych byl poražen čestně, nož v tomto případě si říkám, žeš sem rači měl zůstat u své idee sportovek.... Ještě jen dodám, žeš nejvíc se mi líbil Bernyho přístup a za svůj hec - kolem 60 hnusů během půl roku má u mě jednoznačné vítězství!! Respekt!
Všem ostatním, s kýmž sem měl tu čest si zahrát děkuji a jen mě mrzí, že obdobně již žádná soutěž tuto nenahradí!

Vlk
1) Z těch všech cest jedné z těch, co jsem tam přidal já a to Extáze a to za to, že jsem ji tehdy vůbec tím nesmyslným způsobem přelezl, což bylo vítězství vůle nad lezeckým uměním, nedobrá to vizitka pro mě:-). A další bude, pokud přelezu 50. Den, protože ty dírky mám na malíčky, ostatní prsty bych si musel ořezat, samozřejmě však bez bouldermatek:-).

2) Nevím co si mám pod tím představit, vloni jsem byl 148x na skalách za lezením, to už je skoro jak do práce, takže si zrovna na nejzajímavější v Krase nějak vůbec nevzpomínám, tady je to pro mě za ty roky standard. Zajímavé momentky mám spíše z jiných oblastí:-).

3) Mě na nich baví to vlastní lezení, ostatně stejně na jakýchkoliv jiných cestách v dalších oblastech. Nejsou ničím vynímečné, některé jsou krásné, některé průměrné, některé by ani nemusely být, ale celý soubor je velmi dobře rozložen tak, že kdo chce uspět, musí být komplexní lezec, neuspěje jednostranně zaměřený lezec – viď. Poku:-).

4) Na to by mi nestačila celá stránka, těch adeptů by bylo hodně, stačí se projít po jednotlivých oblastech a hned vidíš, takže žádnou raději neuvádím, protože bych jen těžko vybíral ty tři.

5) Myslím si, že můj přístup hovoří za vše:-).


Tak to by bylo vše zatím, závěrečný večírek je zatím ve stádiu zrodu, nechme se tedy překvapit. Všem hnusákům zdar!


14 comments:

Anonymous said...

Jéé to už?!
Tak promiň mocný fotone, žlebský princi. Lokr na mě, jsem nehodný syn. mára

Pøk said...

doba je rychlá a tvé tempo ji uz nestaci, upoceny turisto! Ale dej odpovedi sem do komentaru!

Anonymous said...

Krasna basen, to ty, Poku?
Petrajz

Anonymous said...

Báseň jedna báseň. Výborná. Kdes to opsal?
mára

Anonymous said...

jsem ráda,že už zase píšeš, a dobře

Šárka

Anonymous said...

Basen jest mirne modifikovany Apollinaire..."Rýnské noci"
Pok

Anonymous said...

http://vimeo.com/15540065

Kolouch s kamerou na hlavě
mára

Anonymous said...

Huba jí teda jede, to jo, ale Kolouch to není, viď? To nás jenom taháš za nos. Willhem

Anonymous said...

Univerzalni Kolouch
Pok

Anonymous said...

Kolouch sice nadava, ale barvu si teda vybrat umi! :)
K.

Mrnda said...

a ty hliny jaky dole musi byt...=)

Anonymous said...

Čemu říkáte hlína??? Sem s tím! Willhem

Anonymous said...

Eee...hlíně? :)
mára

Anonymous said...

No to asi jo Mrndo!!:) Vidis, to me ani nenapadlo pres to kolousi divadlo!:)
Jo je to dost trapny, hlina je proste jen hlina. :)
K.