PF 2013


14 comments:

Anonymous said...

Na Boží narození o Pokovo převalení. Na Nový rok o Asuův skok. Na Tři krále skáče dále. Na Hromnice o pět hrnců více a všem holkám svíce. Více píce pro slepice!
To vám přeje Strýc Krákura :o))

Janule said...

Krásný nový rok =o)

Anonymous said...

Dovoluji si obrátit se na přátele a kolegy lezce z Moravského krasu s prosbou o pomoc. Potřebuji fotografii Hřebenáče u Sloupu, černobílou nebo barevnou, v dobrém rozlišení, ve velikosti rovné nebo větší než 1 MB. Fotografie, od severu, severovýchodu či východu, nesmí být starší než r. 1990 a musí jasně zobrazovat dnešní kříž na vrcholu Hřebenáče.
Současně prosím o svolení takovou fotografii publikovat jako součást mojí studie o Hřebenáči. V ní uvedu plné jméno autora snímku, datum a další náležitosti.
Prosím o zaslání na e-mail adresu vagregor@yahoo.ca. Předem děkuji!
Celda :o))

Anonymous said...

Úžasné, díky, díky, díky!! Na moji prosbu o recentní foto Hřebenáče s křížem reagovalo pět kamarádů; poslali celkem 28 snímků. Měl jsem z toho bolehlav -- jedna fotka krásnější než druhá, jak si z nich vybrat tu nej-nej-nej? Předevčírem přišla e-mail od Poka s fotkou od Štěpánky Peckové. Sotva jsem ji otevřel, zařval jsem: to je ona! Tož děkuji, Štěpánko, děkuji, Poku, fotka se objeví jako obr. 15 resp. 16 v mojí historické studii o kříži na Hřebenáči. A vaše jména v citaci a poděkování.
Salute, Celda :o))

Stepankapanka said...

Celofáne, zdravím a mé skromné díky Tobě i Pokovi, že fotka má úspěch, je povzbuzující :-)Štěpánka

Anonymous said...

21. leden, pondělí, Smutné pondělí, Blue Monday jak se říká u nás. Nějaký "vědec" napsal -- dnes to bylo na našich netových zprávách -- že v tento den, který označuje polovinu zimy, lidé podléhají nejhlubším depresím a skepsím. U nás se to opravdu projevilo. Zvláště potom, co jsme dostali telefonát od "našich mladých" (naše dcera s rodinou), že dnes ráno nechali uspat Dakotu, Dudynu, Dudlee-doo -- jména krásné dobrmanky, která jim dělala společníka a ochranovala je celých deset let. I bafánci stárnou...

Leč i Blue Monday může mít paprsek slunečního světla. Packa byla ve městě a přivezla z pošty obálku. Fery mně v ní poslal skobu-jedničku, historický poklad, jednu z prvních jedniček v Česku, kterou vlastnoručně vyrobil J. Polášek. Nevím zda vám toto jméno něco říká. Nám dědkům ano. Velký horolezec 50. let, tatranský i skalní. Na Pálavě se podepsal v té době těžkým "práskem", spolu s J. Petříkem zvaným Ike (Ajk): Todwand (Stěna smrti) v Klause (Soutěsce), 1956.
Ve své pracovně mám na okně roletu typu blind. Na konci tkanice, která ovládá postavení těch shrnovacích lišt, visí duralová karabina Stubai -- jedna z prvních, které se dostaly do Česka začátkem 70. let a "Šaléovka" v Brně na Pánské (Horolezecká prodejna) je prodávala po 125 Kčs za kus. A na tuto karabinu jsem přicvaknul tuto památnou fichtli...
Celda :o))

Anonymous said...

Neříkalo se mu "Šádek"? Kdysi byl v Montaně návod na ty jeho jedničky, tak sem jich pár nakrájel z pilovýho kotouče a neuvěřitelný, v čem držely. Taky tam psali, že právě jedničky zachránily Tatry od nýtovacího šílenství, jak se někdy dělo "venku". Willhem

Anonymous said...

Zdar Willheme,
Polášek byl Polášek, Šádek byl někdo jiný. Šádek byl také návrhářem nového, trojúhelníkového tvaru ocelových karabin zvaných šádky, později zkomoleno na šátky (šátkové karabiny).
Jinak máš pravdu, Šádek byl průkopníkem jedniček a v Tatrách, zváště v tatranských plotnách, byly spásou a v mnohých případech záchranou před nýty. Ale vedle Šádka dělali jedničky i jiní lidé, no a já nyní mám tu Poláškovu. Později byly jedničky běžné, vyráběli je např. Pavel Farný-Mladej Karolko, Zdeněk Kovář-Kuře, Olin Matoušek-Bandaska, Mirek Schwarz-Trubač, myslím že i Fery, ba i já jsem si vyrobil pár kousků pro vlastní potřebu.
C. :o))

Anonymous said...

If someone... etc. U rudýho Miloševiče Zemana, co je tohle za píčovinu? Jak se to sem dostalo a co to tady dělá? A co to je za jazyk? Čengliš nebo Pigengliš?
C. :o((

Anonymous said...

Krásnej horolezeckej forek:
Lezou Schwarzenberg a Kalousek na skálu a v tom nejtěžším úseku se zaseknou.
Schwarzenberg říká: "Kdyby tady byl Boriš, ten by nás zachránil."
Kalousek na to: "Prosim tě, nekecej a lez!"
Ale Schwarzenberg po kuse zase řekne: "Kdyby tu tak byl ten Boriš, ten by nás zachránil, ten by nás z toho vytáh!"
A Kalousek na to: "A kdo je ten Boriš?"
Schwarzenberg: "Neznáš českou hymnu? Zpívá se tam: Boriš umí po skalinách!"
Není si z čeho vybrat, ale já bych furt šel pro Karla než toho bolševika Miloševiče Zemana.
C. :o))

Anonymous said...

To je jako kdyby šel Slovák pro Maďara... Willhem

Anonymous said...

Máš recht, ale v opačným případě mi to připadá jako by šel Čech pro Rusa-Bolševika... Což se asi stane...
Jeden můj zesnulý kámoš, když se ho před nějakými minulými volbami v Česku ptali koho bude volit, odpověděl "Komunisty, samozřejmě. Ale ještě nevím z jaké strany."
Ale aspon těmi našimi kecy udržujeme Pokův blok živý, než se jeho majitel uzdraví.
C. :o))

Anonymous said...

Historie lezení v Mor. krasu vyšla tiskem, ve Sborníku Muzea Blansko:

Muzeum vydává sborník 2012
V nejbližších dnech vyjde Sborník Muzea Blansko 2012 o celkovém rozsahu cca 180 stran, ve kterém najdete celou řadu zajímavých článků a odborných studií.
Oproti některým minulým edicím se v novém sborníku opět setkáme se „staronovým“ dělením na přírodovědnou a společenskovědnou část. A na co se můžeme ve sborníku těšit?
Část přírodovědná (tradičním tématem je Moravský kras)
• Ladislav Slezák: Člověk a Moravský kras průhledem věků
• Vojtěch A. Gregor: Nová Býčí skála a Stará štola – pohled do nitra aktivního zlomu
• Vojtěch A. Gregor, Vladimír Pipal, Petr Pokorný: Historie a vývoj horolezectví v Moravském krasu
• Ivo Štelcl: Akciová společnost Moravský kras
• Jan Sládek, Milan Koudelka: Adolf Podroužek – významná osobnost moravskoslezské turistiky a první fotograf dna Macochy
Část společenskovědná
• Jiří Vymětalík: Kamenní svědkové časů minulých aneb nové nálezy památných kamenů na Blanensku
• Leoš Vašek: Duchovní projekt svaté krajiny na rájeckém panství podle Karla Ludvíka z Rogendorfu
• Ivo Holas: Veteránské spolky na Blanensku a Boskovicku a jejich dekorace
• Blahomil Grunda: Hrabě Hugo František Salm a neštovice
• Blahomil Grunda: Byla v Ráječku vojenská nemocnice?
• Blahomil Grunda: Vídeňský profesor léčil v Lažánkách choleru
• Jana Brychtová: Obecní dům v Blansku
• Karel Synek: Lázně Andělka
• Jiří Vymětalík: Průběžná dálnice Vídeň-Vratislav na Boskovicku
• David Varner: Havárie letounu CS-199 u Kotvrdovic dne 16.4.1954
Sekce výročí se věnuje Mgr. Evě Nečasové, ředitelce Muzea Blansko (významné životní jubileum), a Bedřichu Rozehnalovi (110 let od narození).
Sborník bude k dostání jednak na pokladně Muzea Blansko, ale také v Informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici.
red
C.

Anonymous said...

Vzhůru již hlavu, Pokmistře,
ke skalám pozdvihni oči
jsou tam ty různé borháky
z nichž dolů se dobře močí...

Vzmuž se Poku, nám pozůstalým chybí oživení Tvého výtečného blogu!
Dobré zprávy: moje studie o Kříži na Hřebenáči s tou krásnou fotkou od Štěpánky byla přijata do tisku, měla by vyjít někdy v létě.
A Tvůj blok opět vstupuje do dějin, tentokrát geologie, a to dvěma fotkami z Vratíkovského krasu (listopad 2011)-- Malý Hřebenáč. Doufám, že mi dáš svolení k přetištění, samozřejmě s plnou citací autora a zdroje.
Konec depresi, vám začíná jaro, nejkrásnější a takto nejkratší období života!
C. :o))