Pestrých pár dní

Sobota - předpověď na hřiby je ideální, předpovědi počasí se nedá věřit, to je jediná jistota tohoto léta...a proto vzhůru do chřibských mikroskal, sbírat bedle a omrknout Pečínku. Dojmy veskrze příjemné, rostou zde ve velkém klouzci, skála má tření a boudery krásné. Lezem jen tak, jsme tu poprvé a průvodce není...Belma poprvé přičichne k písku a jde jí to velmi. Po pár hodinách se přemístíme na Osvětimanky, kde klasik Petříček stopuje ducha skal. Okolí poseto klobouky bedel, lezem tak nějak různě, Belma zkouší i lano a byl to krásný den.

Neděle - na kole se jedeme podívat do žlebů se zastávkou pod Rorejsi, kde opět Petříček hledá ducha skal. Mám zde svůj oblíbený letní traumaprojekt, cestu Náskok. V průvodci za 8-, v minulosti i za 7+, přibližně tolik pokusů mi bylo dáno...dnes mám 2 pokusy. Při rozlézacím RP spadnu metr pod slaňákem, pak někde v půlce a jedeme domů. Petříček cestu proleze úspěšně. Je to šikovný chlapec. Klasifikaci odhadujeme na 8/8+. S poslechem tohodle možná lehčí.

Úterý - se Šárkou znovu na Rorejsi, cíl je jasný. Jedeme raději vláčkem od Skalního mlýna, ať máme náskok. Je to tam. Když to má člověk nachozené, tak to jde. Každopádně jedovatá, pestrá a velmi zajímavá cesta. Šárka tam mlaskne Dítě a spokojeni jedeme do Brna.

Středa - opět Rorejsi, opět vláček a pod skalami opět Petříček, který stále hledá ducha. Všichni padáme a je nám fajn, každopádně Propaganda je krásná cesta...jedna z top na Rorejsech.

Co víkend? Snažím se nalákat lezce na Pulčinské skály či do Jizerek...nakonec míříme v sobotu ráno se Šárkou a Belmou do Labáku, cestou prší, vysadíme Belmu v Praze a zamíříme úplně bláznivě ...do Jizerek! Wow...nečekané, ale na píscích prý prší, tak zkusíme omrknout dominantu údolí Černého potoka, Jizerský Nos se svou 50m vysokou Údolní cestou (autoři Wolfgang Ginzel stř. Adolf Mai, H.Ginzel, G.Ginzel, 3.-4.10.1959). Dle průvodce se jedná o jednu z nejkrásnějších nepískovcových cest v ČR.

Celou cestu do Bílého potoka prší, ale věříme, že to půjde.

atraktivní nabídka kultury

místní nás vítají transparenty

a v dáli Frýdlantské cimbuří (vlevo) a Nos (vpravo) - nástup cca 1 hodina

na cestě

a bouřka...ach jo

zkratka přes prales se vyplatila, mokré bylo vše...

poslední metry nástupu

a tady je, potvůrka, kape mu z nosu a my moudře ustupujem. Ale musíme se vrátit, fakt se nám líbil


sejdem dolů a samozřejmě začně svítit

Tak si říkáme, že na to serem a jedem do Brna na Rorejse, ale nějakým zázrakem nás napadlo, že omrknem Panteon a tam jsme si parádně 2 dny zalezli...Dokonce se tam objevil i Čaj s Jíťou.

Zničit Šárku není lehké, ale povedlo se:-).

Místní čerstvě vydali nového průvodce, přes 80 stran, obsahuje i Frýdštejn, k mání je v infostánku za 180 Kč. Pravda, trošku dražší, ale obsahuje i několik stránek o historii a člověk se tam konečně vyzná, takže se vyplatí podpořit...


10 comments:

Anonymous said...

Obdivuhodná výprava! Je vidět, že se na Panťáku dodržuje "zákaz lezení bez magnézia";-) Willhem

Anonymous said...

Ty ses nejakej neoklasik, Vileme? Radsi hlidej Labak, nejak se ti to tam rozjizdi!
Petrajz

Anonymous said...

Klid, Torouš se jenom snaží v Labi čeřit hladinu:-) Jinak ten "zákaz lezení bez mádža" tam platí odjakživa. Fortuna??? Willhem

Anonymous said...

Malá veža taky veža.
Zhynku, Willheme,Jarmilo!

Anonymous said...

Fortuna nebyla, na marmose je furt kekel pocasi. Ted tam jel sumperak a kol., uvidime s cim se vrati...
P.

Anonymous said...

ten pešek vedle květinky šárky je taky dobrej. hold pešek.ale nos vypadá parárně. a na fortunu jel i čaj? naplnit sazku? mara

Anonymous said...

Nemíchej Ádr s Labákem... Willhem

Anonymous said...

Pokaci, foto se zkratkou, ktera se vyplatila me pri patecnim veceru pekne pobavila. Dik :-)

L.

Pøk said...

patecnim veceru? nicemu nerozumim

Anonymous said...

Jak říkají jizerští Meši, Mech (Mirda Novák) a Mechounek (Jarda Akrmann), na jizerské žule se dá lézt i když je mokrá -- t.j. tam, kde není porostlá mechy ani mechounky :-)).
Jak říkám já, když v údolí Černého potoka chčije, je nejrozumnější přetraverzovat do údolí Bílého potoka, na Bártlovku. Do té nechčije, člověk se musí zvlhčovat zvnútra.
C.