Klepání na Kamenné Vráta

V sobotu jsme s Pavlínou celý den šmirglovali a natírali plotní sloupky na Vsetíně, a tak jsme se rozhodli, že v neděli zkusíme navštívit slovenskou lezeckou oblast Kamenné Vráta. Tohle vápencové skalisko se nachází nad Trenčianskýma Teplicema, což je ze Vsetína vlakem 90 km (100 Kč na osobu). Ve čtvrtek jsem na netu objevil, že něco takového existuje, na http://hktrencin.host.sk/spriev.html je k dispozici seznam cest a popis skal, který nás docela nalákal, tož jsme v sobotu večer nasedli do expresu Hradčany a v devět večer jsme vystupovali v Teplicích. Zábavné bylo, když jsem se na přestupu v Púchovu ptal dvakrát průvodčí, odkud jede ten osobák do Třince, místo do Trenčína. Nějak se mi to plete...
V Teplicích zrovna probíhal Mezinárodní filmový festival (http://www.artfilm.sk/), takže to tam docela žilo. My jsme však zavrhli kulturu a snažili se najít cestu ke skalám a místo k přespání. Základem je nalézt památník amerických letců (ano, Pavlínka se dokázala zeptat jedné místní babičky, zda neví, kde se nachází památník amerických LEZCŮ!). To znamená odbočit doleva na konci Teplic u tzv. Baračke, prudce stoupat po asfaltce chatovou kolonií a po cca 40 - 50 minutách naprosto zpocení stanete u památníku, který je momentálně po ataku vandalů a vůbec nevypadá tak jak na fotce...

Památník v plné kráse (foto z http://brko.xf.cz/)

Od památníku je nutné pokračovat po lesní cestě doprava asi 250 metrů až ke dvěma pramenům a nad nimi je super místo na spaní, pod ochranou Panny Marie.

Ke skalám je to odtud asi 20 minut chůze do opravdu strmého svahu v nádherném dubovém lese. Pod skalama je taky super místo na bivak, lavička, ohniště.

Knížka se seznamem cest je umístěna na stromě u ohniště

Oblast je tvořena asi 200 metrů dlouhým pásem vápencových skal o výšce cca 20-30 metrů. Je zde 61 cest (nejtěžší za 9+/10), které vedou přirozenými liniemi. Leze se hodně po různých bočácích, sokolíkách, vápno je neuklouzané, jištění sportovně odvážné (některé odlezy jsou "zajímavé"). Nejvíce cest je v obtížnosti 5 - 7 UIAA, klasifikace je srovnatelná s tou Krasovou, lezení je hodně technické, převážně v plotnách. Prostě na dva dny super pohoda. Oblast není moc navštěvovaná, bo ten přístup je fakt do kopce, ale my tam zažili asi 7 lezeckých dvojek, což dle místních prý byl naprostý extrém. V okolí se nachází několik dalších zajímavých oblastí (Skalka u Trenčína, Beckov atd.)

Pavlínka v 6+, vpravo je super spára Reverz 7+

Borec leze Květinu, pěknou 7- (foto z http://brko.xf.cz/)

Výhled do doliny z vrcholu skal

mezi Trenčianskými Teplicemi a Trenčianskou Teplou jezdí super úzkokolejka


Naše lezení nebylo nijak extrémní, byli jsme dost ztahaní po sobotní brigádě, ale zalezli jsme si pěkně, asi 7 cest...Vlak do Brna odjíždí 18:11, cesta trvá 4 hodiny...Ještě je nutné zmínit velmi přátelské místní lezce, kteří nám vyradili pěkné cesty a hodili nás autem do města, takže jsme stihli i posedět na zahrádce a dát si pár piv.

Doporučené cesty:

Zneuctená panna (8-) - krátká technická cesta, koutový začátek prověří levou ruku, vršek práci nohou a sílu prstů

Inžinierska (8+) - prý lehčí a vhodná na OS, nestihli jsme zkusit, vypadalo to zajímavě

Smiem prosiť (7) - první tři jištění (asi 15 m) nádherné sokolíkové lezení s těžkým převískem u prvního, pak na první pohled "šílený" odlez ke slaňáku (cca 10 metrů nelehkým terénem, do kterého jsme si netroufli). Dle některých místních se konči ve 3. borháku, dle jiných se lozí na konec:-)

Exempo hexempo krumpoplex (8-) - bohužel jsme nestihli. Dlouhá krásná linie

Reverz (7+) - jemnou spárkou obtížně přes 3 jištění a dále již snadněji kouto-spárou. Řešení je v nelezení spáry spárou

Květina (7-) - jemně cvaknout první, boulder v plotně a pak již krásně nahoru

Športová (6+) - pěkná madlovačka, jak na stěně

1 comment:

Anonymous said...

Nechce to na novy tyden nove hezke foto? :) E.